Japonský průmysl hlásí druhý nejvyšší růst v historii

Japonské továrny hlásí druhý nejvyšší nárůst produkce ve zdokumentované historii země. V květnu totiž došlo k meziročnímu zvýšení výroby o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1953.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Potvrdilo se tak očekávání, že obnovení infrastruktury a nastartování produkce po březnovém zemětřesení a tsunami bude alespoň v úvodní fázi relativně rychlé.

„Ta čísla určitě signalizují, že se japonským firmám daří vypořádat s následky zemětřesení, a v tomto by měly pokračovat i v nadcházejících měsících,“ uvedl ve Světě o osmé analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj japonské ekonomiky komentoval ve Světě o osmé analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta

„Když se podíváme na poslední odhady průzkumů mezi firmami, tak například už v červnu by produkce měla opět přesáhnout pětiprocentní hranici a až v červenci by se měly přírůstky stabilizovat kolem 0,5 procenta,“ doplnil.

Dnešní data stejně jako export a maloobchod naznačují, že by mohl vyjít odhad Národní banky Japonska. Podle něj se země do prosince se zemětřesením vyrovná. Jaroslav Brychta ale upozornil, že to nebude záviset jenom na tom, jak se bude dařit tamním firmám.

„Každopádně situaci v japonské ekonomice ovlivňují také další faktory, jako je především stav americké a evropské ekonomiky a jejich poptávka. A odtud podle mého soudu nyní pramení asi největší rizika.“

Oživení japonské ekonomiky by podle něj také mohly výrazně zkomplikovat očekávané letní výpadky energie, před nimiž už teď někteří výrobci varují a na které se připravují. Zda k nim ale skutečně dojde, je zatím velká neznámá. „Jejich dopad na japonskou ekonomiku v současnosti není možné kvantifikovat.“

Následky zemětřesení zvládá japonský průmysl jako celek; Honda a Toyota nicméně hlásí propad produkce zhruba o polovinu. Jaroslav Brychta je ale přesvědčen o tom, že oživení budou táhnout právě firmy, které na něj doplácejí v současnosti nejvíce, což jsou právě automobilky.

„Je pravda, že jejich produkce byla v květnu přibližně poloviční v porovnání s minulým rokem, každopádně ještě v dubnu produkce byla třetinová. To je meziměsíčně obrovský posun kupředu, který byl také hlavním důvodem toho, proč v květnu průmyslová produkce rostla o 5,7 procenta.“

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme