Japonských aut se bát nemusíte, vzkazuje Brusel evropským automobilkám

Evropským automobilkám nehrozí invaze japonských aut. Ujišťuje o tom Evropská komise. Ta chce s Japonskem jménem Evropské unie dojednat smlouvu o volném obchodu. V rámci ní se mají snížit překážky pro vzájemný dovoz a vývoz, což má mimo jiné zlevnit zboží pro zákazníky. Evropští výrobci aut ale tvrdí, že dohoda zvýhodní jejich japonské konkurenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Dohoda s Japonskem Evropě přinese stovky tisíc pracovních míst a zvýší hospodářský růst. Tvrdí to eurokomisař pro obchod Karl de Gucht. Automobilky ale namítají, že japonským firmám se otevře evropský trh, zatímco evropští výrobci stejné výhody v Japonsku nedostanou.

Podle de Guchta se ale není čeho bát. „Po roce od začátku rozhovorů posoudíme, jestli Japonci plní to, co slíbili. Pokud ne, tak jednání zastavím.“

O případném začátku rozhovorů s Japonskem mají země unie rozhodnout na podzim.

Evropské automobilky se bojí, že je ohrozí japonská konkurence

Číst článek

Evropské automobilky prožívají jedno z nejtěžších období v historii. Jen za první pololetí letošního roku už došlo k poklesu prvních registrací osobních automobilů o více než šest procent, a to představuje pokles prodejů zhruba o 460 tisíc aut.

Počet prodaných aut se v Evropě za poslední čtyři roky propadl už o 3 miliony.

Ondřej Houska, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme