Jarní oživení na německém pracovním trhu se kvůli dopadům krize nedostavilo

Prakticky beze změn zůstala v sousedním Německu dubnová čísla o počtu nezaměstnaných. Pracovní trh u našich západních sousedů se tak potýká s těžkými dopady hospodářské krize. Za normálních okolností totiž v tomto měsíci lidí bez práce prudce ubude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Berlína, Rosenthaler Straße

V ulicích Berlína, Rosenthaler Straße | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Německo tak stále eviduje necelých 3,6 miliónu nezaměstnaných, což představuje 8,6 procenta práceschopného obyvatelstva. Podle šéfa Spolkové agentury práce Franka-Jürgena Weiseho navíc situaci do značné míry zachraňuje státem štědře dotovaná zkrácená pracovní doba.

Podle expertů čísla jasně dokládají, že pracovní trh je stále více v zajetí hospodářské krize. Peter Leonhardt z Deka-Bank si ale myslí, že by se hororový scénář pěti miliónů nezaměstnaných v příštím roce naplnit nemusel.

Tuto domněnku podporuje nejnovější odhad spolkové vlády, která po letošním šestiprocentním mínusu počítá pro rok 2010 s půlprocentním růstem HDP.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme