Jasně jsme se dopustili chyby, připustil šéf Boeingu po pádu dvou letadel

Šéf americké společnosti Boeing Dennis Muilenburg v neděli připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf americké společnosti Boeing Dennis Muilenburg

Šéf americké společnosti Boeing Dennis Muilenburg | Foto: Jim Young | Zdroj: Reuters

předvečer pařížského aerosalonu předseda představenstva a výkonný ředitel Dennis Muilenburg podle tiskových agentur prohlásil, že Boeing nedokázal „konzistentně“ komunikovat s regulátory a zákazníky, což bylo „nepřijatelné“.

Boeing věděl o softwarovém problému letounů 737 MAX skoro rok, letecké společnosti ale neinformoval

Číst článek

Federální úřad pro leteckou dopravu v USA vytkl výrobci, že déle než rok neinformoval úřady o vadách svého programu v pilotní kabině typu Max. Piloti se zlobí, že je společnost neinformovala o novém softwaru, který byl v pozadí havárií v Indonésii a Etiopii. „Jasně jsme se dopustili chyby,“ připustil.

Muilenburg slíbil transparentnost při opětovném uvádění letounů 737 MAX zpět do provozu, což by se podle něj mělo stát v letošním roce. Boeing podle něj čelí událostem s „pokorou“ a zaměřuje se na obnovení důvěry. Domnívá se však, že výsledkem bude „lepší a silnější společnost“.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy neštěstí nikdo nepřežil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme