Jasno ohledně Sazky by mohlo být už 26. května

Na zadluženou loterijní společnost Sazka se v posledních týdnech hrnuly pohledávky věřitelů v rámci insolvenčního řízení. Pověřený správce Josef Cupka uvedl, že jeho advokátní kancelář ještě nikdy nemusela zvládat podobný příval žádostí. Nakonec jich bylo kolem dvou tisíc, v celkové hodnotě přes 40 miliard korun. Dnes insolvenční správce Sazky sdělil, že poté, co je jeho kancelář prozkoumala, jako nesporné uznala pohledávky za zhruba 15 miliard. Řadu z nich, celkem za 17 miliard, naopak odmítla. Zbylé zatím nechává otevřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

„V balíku 17 popřených miliard jsou především dvě velké pohledávky. Obě mají přes osm miliard, což znamená, že je to téměř celý objem dohromady. O obou těchto pohledávkách se předpokládalo, že budou popřeny, protože jsou zvláštní. Jsou to totiž dvě pohledávky dvou firem, které tvrdí, že stejnou pohledávku, stejný nárok, koupily od Občanského sdružení Zelený ostrov, a nepředložily soudu žádný doklad o koupi,“ řekla redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji v souvislosti se Sazkou mluví redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Dodala, že to znamená, že tutéž pohledávku uplatňuje Zelený ostrov (sdružení, které tvoří akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy), jejíž pohledávka zatím nebyla popřena, ale zároveň ji uplatňují ještě další dvě firmy bez dokladů o tom, že ji koupily.

Třetí osmimiliardová pohledávka, kterou podalo Občanské sdružení Zelený ostrov, je dosud v kategorii nevyřízených. Podle Zuzany Kubátové tvoří největší objem balíku pohledávek, u kterých si správce vyžádá další informace, protože se objevují pochybnosti o tom, jestli vůbec lidé, kteří tu pohledávku přihlásili, k tomu měli právo. Podle opatrovníka sdružení Zelený ostrov Zdeňka Ertla je tato pohledávka neoprávněná. Podaly ji neoprávněné osoby, řekl dnes Ertl.

To, jak zatím dopadly pohledávky, podkopává pozici dosavadního šéfa Sazky Aleše Hušáka. V tomto ohledu bude podle Zuzany Kubátové rozhodující právě to, jak dopadne spor o třetí osmimiliardovou pohledávku.

„To, že ji Zelený ostrov podal, byla iniciativa, určitý tlak právě Aleše Hušáka, který doufal, že tahle pohledávka oslabí na schůzi věřitelů pozici jeho hlavních soupeřů, a sice firem PPF a KKCG, které se snaží Sazku ovládnout. Pokud se jim to podaří, tak se Hušáka zbaví. Porto chtěl, aby tato pohledávka dělala určitou protiváhu jejich vlastním nárokům,“ vysvětlila Zuzana Kubátová.

Letáky s obrázky bankovek v okolí sídla společnosti Sazka | Foto: ČTK

Nicméně mezi akcionáři Zeleného ostrova, funkcionáři sportovních svazů, vznikl podle jejích slov velký spor o to, zda toto sdružení má právě v Hušákově zájmu pohledávku podat nebo ne, a nakonec byla podána způsobem, který není úplně právně čistý a o kterém jsou pochybnosti.

Dnes oznámený závěr insolvenčního správce podle redaktorky Hospodářských novin pro Sazku znamená, že držitelé 15 miliard pohledávek (KKCG, PPF, banky, mobilní operátoři atd.) budou mít na věřitelské schůzi hlasovací právo a budou moci rozhodovat o tom, jakým způsobem se bude řešit úpadek Sazky.

„Jestli budou jednotní, jestli ten svůj plán prosadí, jak ten plán bude vypadat, to záleží jednak na tom, jestli jim nepřibude nějaký silný soupeř, což by mohl být držitel třetí osmimiliardové pohledávky, který by mohl mít nějaký protinávrh. A pak to taky bude záležet na tom, jestli budou jednotní,“ uvedla Zuzana Kubátová.

Jasno by podle ní mohlo být už po první věřitelské schůzi 26. května.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme