Jde o veřejný zájem. Antimonopolní úřad zamítl stížnost SkyTollu na smlouvu s Kapschem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl stížnost slovenského výběrčího mýta, společnosti SkyToll, na tříleté prodloužení smlouvy s Kapschem na výběr mýtného v Česku po skončení letošního roku. Oznámil to mluvčí úřadu Martin Švanda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Firma SkyToll poukazovala na to, že smlouvu zadalo ministerstvo dopravy bez výběrového řízení, a požadovala zákaz jejího plnění.

Úřad to ale zamítl, protože na výběru mýta existuje veřejný zájem. Ten spočívá v udržitelném rozsahu provozu tranzitní dopravy a zároveň v zachování nepřetržitého výběru mýtného ve výši osmi až deseti miliard korun, uvedl antimonopolní úřad v prvoinstančním rozhodnutí.

„Úřad nemohl uložit zákaz plnění dodatků, protože byla prokázána existence důvodů hodných zvláštního zřetele,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Prodloužení smlouvy bez výběrového řízení ocenil ÚOHS pokutou

Ministerstvo dopravy v srpnu uzavřelo dodatek ke smlouvě s Kapschem o pokračování správy mýtného systému na maximálně tři roky za 5,27 miliardy korun.

Součástí ceny je provoz mýtných bran za čtyři miliardy korun, poskytnutí součinnosti při předávání systému novému provozovateli, nákup nových palubních jednotek a zavedení služby jednotného evropského mýta (EETS).

Současný kontrakt s Kapschem na provozování mýtného systému vyprší na konci letošního roku a ministerstvo nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení.

V říjnu pak ÚOHS udělil ministerstvu dopravy pokutu ve výši milion korun. Podle úřadu nemělo ministerstvo smlouvu s Kapschem prodloužit bez výběrového řízení.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme