Je naraženo, v Mnichově začal Oktoberfest. Navštíví ho až šest milionů lidí, tuplák vyjde na 277 korun

Začal mnichovský Oktoberfest. Tradiční oslavu piva zahájil naražením prvního sudu primátor města Dieter Reiter. Očekává se, že festival navštíví odhadem až šest milionů lidí. Sklenice piva je bude stát víc než loni. Na bezpečnost Oktoberfestu dohlíží na 600 policistů. U vstupů do areálu návštěvníky čekají taky kontroly, přes které neprojde nikdo s batohem anebo větší taškou.

Mnichov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival odstartoval mnichovský primátor v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak zvolal „O'zapft is!“, tedy že je naraženo. V rámci další tradice pak spolu s šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem pronesl přípitek. Stanem se nato rozezněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

Kromě pouťových atrakcí láká Oktoberfest hlavně na bavorské pivo. To oproti loňskému roku opět zdražilo. Máz – což je o trochu více než litr – přijde v přepočtu na 277 korun. Návštěvníci mohou letos také poprvé platit mobilním telefonem prostřednictvím speciální aplikace.

Pivo poteče v Mnichově proudem až do 3. října. Podle organizátorů by se ho letos mohlo vypít až sedm milionů litrů.

Pavel Polák, Marek Cieslar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme