Je to obchodování se strachem, říká o situaci na trzích Jedlička

Dluhovou krizi eurozóny zatím nedokázaly vyřešit ani četné schůzky nejvyšších evropských představitelů, ani nejrůznější přijatá opatření. Dnes o řešení akutních problémů jedná v Bruselu s Evropskou komisí a se členy Evropského parlamentu německá kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Papandreu a německá kancléřka Merkelová na tiskové konferenci

Řecký premiér Papandreu a německá kancléřka Merkelová na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Německá kancléřka si je dobře vědoma toho, jakou hrozbu představují potíže jihoevropských států pro největší evropskou ekonomiku, tedy právě Německo. Optimismus včera do trhů nenalilo ani další oznámení agentury Moody's, která snížila rating Itálie o tři stupně a neopomněla současně dodat, že se podobného mohou dočkat i další evropské země, které nemají nejvyšší známku kvality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky eurozóny komentoval ve Světě o druhé ekonom České spořitelny Jan Jedlička

Ceny akcií pak včera pod tlakem sníženého ratingu Itálie ještě padaly, dnes zase celé odpoledne silně rostly. Jak ale ve Světě o druhé upozornil ekonom České spořitelny Jan Jedlička, současné obchodování není příliš podloženo nějakými fundamenty.

„Je to skutečně obchodování se strachem, obchodování se spekulacemi na tom, jaká banka se dostane do potíží, nebo naopak jaké bance bude pomoženo. Je to jako na houpačce v závislosti na tom, jestli spíše převládá nálada ve smyslu, bude poskytnut nějaký obří finanční balíček, který vše zachrání, anebo naopak, jestli spíše panuje pochmurná nálada tím směrem, že začnou některé západoevropské banky krachovat,“ vysvětlil Jedlička.

MMF přislíbil eurozóně další pomoc

Dobrou náladu mohlo na trh dodat i oznámení Mezinárodního měnového fondu, že by v případě potřeby mohl investovat - spolu se záchranným fondem eurozóny - do nákupu státních obligací Španělska a Itálie, a to v zájmu zklidnění situace na trzích.

Podle Jedličky je jasné, že Itálie a Španělsko jsou tak velké ekonomiky, že by ani navýšení evropského fondu finanční stability na 780 miliard eur patrně na jejich záchranu nestačilo – pokud by se skutečně dostaly do existenčních problémů.

Řecko ‚v bankrotovém stádiu‘

„Potom by musel přijít na řadu Mezinárodní měnový fond a potom si dovedu představit, že i takto obří problémy, které ale nejsou myslím úplně na pořadu dne, pokud by k nim došlo, by s pomocí MMF mohly být nějak efektivně řešeny,“ konstatoval Jedlička.

Jako nepříliš efektivní naopak vidí další finanční pomoc Řecku. Zástupci EU, Evropské centrální banky a MMF, kteří kontrolovali hospodaření této země, totiž oznámili, že uvolnění další finanční tranše je velmi pravděpodobné.

„Čím dál více je patrné, že Řecko současné problémy neustojí, že dříve nebo později si budeme muset všichni nalít čistého vína a přiznat, že Řecko je víceméně v bankrotovém stádiu. A že ten odpis pohledávek zahraničních investorů nebude 21 procent, ke kterému se dobrovolně zavázali v červenci letošního roku, ale že Řecko může své dluhy restrukturalizovat, chcete-li škrtnout, ve výši až 50 až 60 procent,“ upozornil ekonom České spořitelny Jan Jedlička.

Naďa Bělovská, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme