Jeden svátek stojí státní rozpočet kolem 65 milionů korun

Přes milion lidí vyrazil o uplynulém víkendu se začátkem prázdnin na dovolenou. Další využili dvou státních svátků, vzali si v pondělí volno a udělali si prodloužený víkend. Tyto volné dny ovlivnily i českou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky v obálce

České bankovky v obálce | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Vyčíslení konkrétních dopadů volných dnů na hospodářství je podle analytiků velmi obtížné. Obecně platí, že za jeden sváteční den, kdy podniky nebudou vyrábět, klesne hrubý domácí produkt o 0,4 procenta. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je negativní dopad jednoho svátku na státní rozpočet kolem 65 milionů korun.

„Celkově se v ekonomice vyrobí méně. Firmy, které fungují, musejí platit například příplatky za práci ve státní svátek, nicméně ta celková ztráta je rozhodně menší než na první pohled vypadá,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek. Volno totiž znamená zvýšené tržby v odvětví volno-časových aktivit, protože lidé budou víc cestovat a nakupovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopad svátků na českou ekonomiku, T. Medek.mp3

„Restaurace, hotely, penziony, kempy, tam všude se utrácí o něco více. Komu to nevyhovuje, to jsou zejména průmyslová odvětví, kde to může způsobit komplikace, jak udržet provoz v normálních podmínkách při snížené zaměstnanosti,“ informuje David Marek z Patria Finance.

„ V podstatě dá se uvést údaj, že jeden den v ekonomice stojí zhruba 15 miliard korun. Samozřejmě takto se celá ekonomika nikdy nevypne, jsou obory, kde se musí pracovat dále: policisté, lékaři, dispečeři na letištích apod., takže ty ztráty budou nakonec menší. Relevantní je skutečnost, že letošní rok bude mít spíše nadprůměrný počet pracovních dnů, stejný jako v loňském roce, to znamená, že i přes tyto svátky nebude celkový dopad na ekonomiku patrný, protože máme zkrátka stejný počet pracovních dnů jako loni,“ dodává Marek.

Také podle Petra Dufka se svátky odrazí pozitivně na produktivitě v dalších všedních dnech: „Útraty za volnočasové aktivity vyrovnají zhruba třetinu propadu, ke kterému dochází v důsledku volných dní, nicméně to není faktický propad, protože s ním se běžně počítá, takže podle mého názoru firmy o co méně vyrobí v daných volných dnech o to více budou vyrábět v těch příštích pracovních dnech.“

Tomáš Medek, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme