Jedinou možností pro Řecko je opustit eurozónu, říká šéf vídeňské burzy

Řecko by mělo odejít z eurozóny. Jedině tak se jeho problémy vyřeší. V exkluzivním rozhovoru pro Rádio Česko to řekl generální ředitel skupiny vídeňské burzy, do které patří i pražská burza, Michael Buhl. Jak v rozhovoru s Romanem Chlupatým dodal, nic podobného se ale v nejbližších dnech nestane. A proto se dá čekat, že bouře na trzích budou pokračovat. Bod zlomu podle Buhla asi nepřinesl ani minulý hektický týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Buhl

Michael Buhl | Foto: Investiční web

Byla epizoda s řeckým referendem z pohledu trhů pomyslným bodem obratu, a nebo se věci podle vás mohou ještě více zkomplikovat, zhoršit?

Nejsem si jistý. Určitě se toho v posledních několika týdnech, a zejména několika posledních dnech, hodně stalo. Evropská unie nejdříve představila balíček, který měl řeckou krizi vyřešit. Díky tomu se na trhy částečně vrátila důvěra. No a následně Papandreu oznámil, že o všem rozhodnou lidé. To posléze odvolal. Proto je trh hodně podrážděný, hodně nervózní. A to většinou znamená, že se lidé trhům vyhýbají. Neinvestují, protože prostě nevědí, co se bude dít. Navíc se obávám, že nejistota potrvá. A to ne týdny a nebo měsíce, ale pravděpodobně déle. Prostě, než se celá věc vyřeší, bude to hodně divoká jízda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Chlupatý se ptal generálního ředitele skupiny vídeňské burzy Michaela Buhla na epizodu s řeckým referendem z pohledu trhů

Budou podle vás součástí této divoké jízdy další výrazné výprodeje, další výrazné propady?

Neřekl bych, že to nutně znamená, že dojde k propadu. Budeme se hýbat nahoru i dolů. Denní obchodování může být zajímavé. Dlouhodobí investoři ale dávají od trhu ruce pryč a bude těžké získat zpět jejich důvěru, nalákat je zpět na trh. Přesto, co se týče objemu, to nemusí být tak špatné. Likvidita na trhu je. A trh je volatilní, často se hýbe, s čímž jsou spojeny zajímavé příležitosti pro krátkodobé spekulace. Ale asi budeme ještě nějakou dobu na našich trzích svědky každodenních výkyvů o několik procent nahoru i dolů.

Pro zajímavost: může se z pohledu investora objevit ještě něco horšího, než byla zpráva o řeckém referendu, která přišla krátce poté, co Evropané dali dohromady záchranný plán?

Byla to, pochopitelně, jedna z nejhorších věcí, které se mohly stát. Nejdřív se vám povede získat část důvěry zpět – a hned o ni zase přijdete, protože si Papandreu nebyl najednou jistý tím, jestli to opravdu chce. Všichni víme, o co šlo. No a podobným šokem by bylo, kdyby se referendum nakonec přeci jen konalo a Řekové se rozhodli pro odchod z eurozóny. Okamžitě by se totiž začalo řešit, co se stane poté. Já osobně si přitom myslím, že by Řecko mělo z eurozóny odejít a vrátit se k drachmě a nebo jiné národní měně. To by mu umožnilo vylepšit konkurenceschopnost. Pochopitelně by to bylo těžké a trhy by asi kvůli tomu padaly. Zároveň by to zřejmě byl celkem velký risk i pro eurozónu jako takovou. Ale osobně si prostě myslím, že by bylo lepší mít jednu velkou explozi a pak čistý stůl. To by nám totiž nakonec umožnilo v budoucnu začít pracovat jakoby se v podstatě nic nestalo.

Někteří experti tvrdí, že by pád Řecka byl nebezpečný, že by se pod tlak mohly dostat i další země a situace by se mohla vymknout z rukou. Co by pád Řecka znamenal podle vás?

Znamenalo by to velkou bouři, velkou nejistotu. Pravděpodobně poměrně výrazné výprodeje. Možná, že by padly i některé banky a tak dále. Ale o tom všem přece trh je! Už déle než rok teď sledujeme, jak politici se situací zápasí. A kvůli tomuto zápasu, kvůli jejich neschopnosti přijít s pořádným řešením, si jen zas a znovu kupují čas. To stojí hodně peněz. Našich peněz – peněz daňových poplatníků. A situaci to jen horší, nelepší ji to.

Jinými slovy, souhlasíte s názorem, že se bez bankrotu Řecka, bez jeho odchodu z eurozóny a všeho, co s tím je spojené, neobejdeme, že k tomu dříve a nebo později nakonec dojde?

Já jen vedu burzu. Nejsem ekonom. Nejsem expert. Je tu mnoho chytřejších lidí, se kterými je možné probrat pád Řecka. Lidí, kteří přemýšlejí o tom, kdo to zvládne a kdo ne. Ale jsem přesvědčen o tom, že bychom měli naslouchat ekonomům a ne politikům. A stále více ekonomů tvrdí, že to skončí tak, jak jste řekl. I proto si osobně myslím že to tak skončí. Jedinou možností pro Řecko je opustit eurozónu. Nebude to jednoduché. Třeba kvůli tomu, že není jasné, jak to právně ošetřit. Na druhou stranu: no a co? Pokud to teď není možné, protože se s tím nepočítalo, ale je to prostě nutné, tak se to nakonec bude muset udělat.

Roman Chlupatý, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme