Česko nedostalo souhlas s přenosem daňové povinnosti u DPH. S Francií si znova vzájemně zablokovalo návrhy

Česká republika a Francie si znovu na evropské půdě navzájem zablokovaly důležité daňové návrhy. Česko kvůli tomu opět nezískalo souhlas se zavedením přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Tímto opatřením chtěla vláda v demisi bojovat proti podvodům právě u DPH. Postup obou zemí na jednání ministrů financí v Bruselu tvrdě kritizovalo předsednické Bulharsko.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bulharský ministr financí Vladislav Goranov zdůraznil, že po technické stránce jsou oba návrhy dojednané. Ocitly se ale v pasti odlišných názorů dvou států a ostatní musí přihlížet, jak se snaží prosadit svou vůli. Takový přístup je podle Goranova nepřijatelný. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová za hnutí ANO nepřímo připustila, že český postup souvisel právě s neústupností Francie.

„Vždycky je to o nějaké míře vstřícnosti, tolerance a pochopení. Každá země má své politické priority,“ vysvětlila Schillerová. Česko bude podle ní na unijní půdě o prosazení možnosti přenesení daňové povinnosti u DPH i nadále usilovat.

Premiér v demisi Andrej Babiš (hnutí ANO) později na twitteru napsal, že kvůli tomuto sporu napíše dopis francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi a bude ho chtít řešit na summitu.

Česká republika nepodpořila možnost snížit DPH u elektronických publikací, o kterou Francie usiluje. Paříž zase nesouhlasí s českým požadavkem, aby princip tzv. reverse charge platil všeobecně. Je ochotná s ním souhlasit, pouze pokud bude omezen jenom na některé sektory.

Reverse charge umožňuje přenést daňovou povinnost u DPH z prodejce na kupujícího. Tím se mají omezit karuselové podvody s touto daní.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme