Jednání EU o záchranném mechanismu se protahují

Ministři financí evropské sedmadvacítky v Bruselu stále hledají shodu na způsobech obrany eura proti finančním spekulacím. Chtějí připravit opatření pro případ, že by se pod podobný tlak finančních trhů jako Řecko dostala další země eurozóny. Jednání se ale protahují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání ministrů financí EU v Bruselu

Jednání ministrů financí EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Ministři začali jednat už v neděli odpoledne. Schůzka byla ale několikrát přerušena a rokovaly spolu jednotlivé země.

Stabilizační mechanismus se údajně skutečně rýsuje. Měli se na něm dohodnout dva hlavní tahouni Evropské unie, tedy Francie a Německo. Není ale jasné, co jejich návrh obsahuje.

Podle diplomatických zdrojů má jít o celounijní fond, do kterého by jednotlivé země přispěly 440 miliardami eur a z prostředků EU by se dodalo dalších 60 miliard. Těchto 500 miliard eur by sloužilo k pomoci zemím ve finančních problémech.

Protahování schůzky dokazuje naléhavost řešení problému. Panují velké obavy, že podobně jako Řecko se pod tlakem finančních trh ocitne další země nebo rovnou několik zemí.

Mluví se o Portugalsku, Španělsku, Irsku, možná i Itálii. Všechny tyto státy musejí brzy splácet své dřívější úvěry.

Jasné už je to, že se Evropské unii nepovedlo najít řešení před otevřením asijských trhů, především v Tokiu a v Hongkongu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme