Jednání mezi Moskvou a Minskem o ropě zkrachovala

Rozhovory mezi Ruskem a Běloruskem o smlouvě o dodávkách ropy na letošní rok zkrachovaly. Běloruská delegace opouští Moskvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

S odvoláním na běloruské vyjádření to uvedla agentura Reuters. Delegace obou zemí však deklarovaly připravenost pokračovat v rozhovorech.

Moskva podle nejmenovaného experta nabízela Minsku bez vývozního cla 6,3 milionu tun ropy na pokrytí vnitřní běloruské spotřeby. To by představovalo dotaci pro běloruskou ekonomiku ve výši nejméně 1,8 miliardy dolarů.

Bělorusko však prý požaduje bezcelně 30 milionů tun ropy, jinak hrozí zvýšit tranzitní poplatky z necelých 4 na 45 dolarů za tunu ropy.

Obě země se snažily na nových podmínkách dohodnout už před koncem loňského roku. Podobný spor v lednu 2007 ohrozil i dodávky ruské ropy k evropským zákazníkům. Moskva však tehdy přistoupila na nižší sazby.

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme