Jednání o kapitálové přiměřenosti bank v Evropské unii se komplikují

Evropská unie se snaží dohodnout na podmínkách pro kapitálové posílení finančních ústavů. Ministři financí sedmadvacítky na schůzce v Bruselu ale zatím nenašli společný postoj ohledně požadavků na výši kapitálových rezerv bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko, banka

Španělsko, banka | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Jednání mělo skončit už před třemi hodinami, proto se zdá, že jsou názorové rozdíly mezi státy opravdu hluboké.

Jde hlavně o to, jakou volnost dostanou členské státy v určování požadavků pro banky a jiné peněžní ústavy na svém území.

Směrnice o kapitálové přiměřenosti má členským státům přikázat, jak velké procento z celkových aktiv si budou muset banky držet jako základní kapitál a rezervy.

Cílem je, aby banky byly dost silné pro případ nějaké další finanční krize, jakou prožily v roce 2008, a státy jim nemusely pomáhat injekcemi z peněz daňových poplatníků.

Spory se teď vedou o to, o kolik přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost peněžních ústavů budou moci stanovit jednotlivé státy a jestli k tomu budou potřebovat souhlas Evropské komise.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme