Jednání světových finančníků potvrzuje dobré vyhlídky světové ekonomiky

Jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky potvrzují dobré vyhlídky světové ekonomiky. Světoví finančníci uvítali, že se s nedávnými otřesy na světových trzích vyrovnala Amerika, ale i země jako Čína, Indie nebo Brazílie. Problémem ale zůstávají rostoucí ceny potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Světové banky Robert Zoellick

Šéf Světové banky Robert Zoellick | Zdroj: ČTK

Finančníci z celého světa potvrdili, že se ještě nepodařilo dořešit nedávnou krizi hypotéčních trhů. Optimismus ale vyvolává růst ekonomiky ve Spojených státech a v dalších zemích. "Výhled na příští rok je velmi příznivý. Počítá se, že ekonomický růst zůstane poměrně vysoký. Samozřejmě ropa je dneska dost vysoko. Když to budu brát z pohledu české ekonomiky, tak to bude tlačit nahoru náklady. Ale vezmeme-li v úvahu zase to, že proti tomu padá dolar, tak ty dva vlivy v dopadu na českou ekonomiku se poměrně vyrovnávají," řekl Českému rozhlasu guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Na samotném jednání ve Washingtonu se nicméně nepodařilo vyřešit požadavky Číny, Ruska, Indie a dalších zemí, které žádají zvýšení svého vlivu ve světových finančních institucích.

Mezinárodní podmínky pro rozvoj české ekonomiky jsou podle světových finančníků příznivé. Potvrzují to i dvoustranné rozhovory českých představitelů ve Washingtonu. Jak řekl Českému rozhlasu náměstek ministra financí Milan Šimáček, na jednáních s českými představiteli se zástupci světových institucí zajímali také o reformu našich veřejných financí: "Bylo kvitováno, že Česká republika pokročila v této fázi, a že byl schválen zákon o stabilitě veřejných financí. Tím pádem budeme schopni plnit konvergenční program. Ten také souvisí s možností přijetí eura."

Alexandr Pícha, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme