Jedničky z matematiky prospívají osobním financím

Studium matematiky se v dospělosti vyplácí. Tak by se dal jednoduše shrnout výsledek březnového průzkumu společnosti ING, který ukázal, že Češi, kteří měli jedničky nebo dvojky z matematiky, se ke svým osobním financím chovají výrazně zodpovědněji než 'trojkaři'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance. Ilustrační foto

Finance. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Jedničkářům“ tak podstatně méně hrozí, že skončí například v osobním bankrotu. Studie potvrdila, že lidé, kteří dosáhli lepších výsledků z matematiky, mívají jak vyšší příjmy, tak i rozumněji nakládají s penězi.

„Lepší znalosti matematiky jsou spojeny s vyšší finanční gramotností, s vyššími znalostmi obyvatel ohledně investic, spoření, půjček. Tahle vazba se velmi pozitivně promítá do rozhodování lidí, kteří mají finanční gramotnost. Tito lidé mají vyšší úspory, rozhodují se samostatněji,“ říká obchodní ředitel ING Investment Management Miloš Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Medek mluví o vlivu znalostí matematiky na osobní finance ve Víkendovém Radiožurnálu.mp3

Podle průzkumu 82 procent Čechů, kteří dnes mají nadprůměrné platy, mělo na škole z matematiky jedničku nebo dvojku.

Podle Miloše Filipa je výsledek studie dobrým zjištěním pro ty, kteří podporují obnovení povinné maturitní zkoušky z matematiky a zavedení výuky osobních financí do osnov českých škol. To si myslí i finanční arbitr František Klufa.

„Já jsem přesvědčen, že stát by měl zvýšit důraz na implementaci finanční gramotnosti do základního a středního školství,“ soudí František Klufa.

Špatná finanční rozhodnutí totiž přímo souvisí s nízkou úrovní finanční gramotnosti.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme