Jedním z kandidátů na vítěze ankety Absurdita roku je daňová legislativa

Tento týden odstartovaly nominace do ankety Absurdita roku, která je vyhlašována v rámci podnikatelských soutěží Firma a Živnostník roku. Cílem akce je upozornit na největší absurdnosti, které úřednický šiml klade do cesty podnikání. Zúčastnit se může každý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Celá akce má nesporný praktický smysl. Zatím se po čtyřikrát podařilo tu největší absurditu ze systému odstranit. Ještě není známo, jaké nařízení či předpis získá letos nejvíce hlasů, ale z prvotních odpovědí zástupců podnikatelů se zdá, že ten největší problém hned tak nezmizí.

Na tom, co nejvíce ztěžuje podnikání v České republice, se postupně shodli majitel firmy Farmet Karel Žďárský, viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner a Místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tento týden odstartovaly nominace do ankety Absurdita roku. Podrobnosti od Jitky Hanžlové v Odpoledním Radiožurnálu.

„Já jsem člověk, který má pravidla rád a chápu, že je potřeba vytvořit prostředí, kde se nepodvádí. Ale každé pravidlo, má-li stovky výjimek, přestává být pravidlem. Takže je to rozhodně daňová legislativa, která by měla být podstatně jednodušší,“ uvedl Karel Žďárský.

„Dneska se už, co se týká daňové problematiky, v tom mnohdy nevyznají sami podnikatelé, což je logické, ale ani daňoví poradci a jejich stanoviska jsou rozdílná. Poněvadž ta administrativa je tak složitá, že se v ní nelze vyznat. Tam by to chtělo, aby se věci zjednodušily, a aby se skutečně už se konaly,“ uvedl Jan Wiesner.

„Já jsem měl možnost zúčastnit se jednání se světovou bankou, kde jsme bohužel byli vyhodnoceni na 162 místě na světě za rok 2009 v administrativní náročnosti při zpracování daní. Nejde teď o to, že se platí relativně vysoké daně, tam jsme na 40 či 50 místě, ale být v poslední světové desítce či dvacítce, je prostě škoda,“ dodal Karel Havlíček.

Na zjednodušení systému daní se ale podle podnikatelů musí shodnout nejen různá ministerstva, ale hlavně politická reprezentace. Nestačí k tomu jen deklarace politiků.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme