Jednodušší ale dražší. Všeobecná zdravotní pojišťovna mění způsob hrazení pro pacienty se vzácnými onemocněními

Léky a pomůcky pro pacienty trpící vzácným onemocněním se budou u Všeobecné zdravotní pojišťovny hradit jinak než tomu bylo doteď. Hrazení prostředků by mělo být jednodušší, zároveň ale bude dražší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud jde o úhradu pomůcek, tak tu stanoví přímo zákon. Tento zákon je zdravotní pojišťovna povinna naplňovat, nikoliv měnit,“ vysvětluje právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Pojišťovna přitom očekává dopady do rozpočtu v řádech desítek milionů korun. V současnosti pojišťovny v takových případech využívají zákonnou výjimku.

Hrazení zjednoduší léčbu

Podle ní je úhrada možná jen tehdy pokud poskytnutí služeb představuje jedinou cestu, jak pacientovi pomoci. Předsedkyně České asociace pro vzácná onemocnění Anna Arellanesová oznámení pojišťovny vítá.

Novela o léčivech ušetří jen VZP ročně 1,5 miliardy, tvrdí poslanec

Číst článek

„Já toto oznámení chápu, jako otevření dveří pro prostředky nebo přístroje, které by mohly pacientům zjednodušit léčbu,“ říká Arellanesová.

Vzácné onemocnění je takové, kterým trpí maximálně pět z deseti tisíc lidí. Nejčastěji jde o vrozené vývojové vady, dědičné poruchy metabolismu a některé nádory.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme