Jen polovina absolventů britských univerzit pracuje ve svém oboru

Vybrat si svůj kurz na univerzitě a dotyčnou specializaci vystudovat je něco úplně jiného, než nalézt v konkrétním oboru zaměstnání. To zjišťují zvláště v poslední době mladí lidé po celém západním světě. A Velká Británii v tom není výjimkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

individualismus (ilustr. foto)

individualismus (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Největší potíže s uplatněním tam mají absolventi technických oborů. Podle birminghamské univerzity tito absolventi pracují jako číšníci, obchodní příručí a vykonávají pomocné práce nejrůznějšího druhu, na které není potřeba univerzitní diplom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy absolventů britských univerzit s nalezením kvalifikovaného zaměstnání rozebral v Odpoledním Radiožurnálu Milan Kocourek

Tato problematika byla námětem konference v Londýně a vyplynulo, že studenti z nových univerzit mají větší problém sehnat práci než z tradičních, známějších škol.

Téměř polovina absolventů inženýrských studií z roku 2009 nebyla ještě o půl roku později zaměstnána v oborech přímo souvisejících s jejich kvalifikací. Někteří zaměstnavatelé si také stěžují na nedostatek špičkových absolventů ve vědecko-technických oborech. Někteří odcházejí také po té, co zjistí, že se jim zvolený obor nelíbí.

Předseda Svazu studentů William Burns prohlásil, že mnozí studenti, kteří nenajdou odpovídající práci, jsou nuceni se zadlužovat se dál novými půjčkami a vláda svou nečinností riskuje ztrátu celé generace, a to v době vysoké nezaměstnanosti.

Studenti se zlobí na systém, který jim nedá kvalifikovanou práci, a oni po tom živoří při práci na částečný úvazek mimo svůj obor.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme