Jen se blíží rekordu vůči dolaru, jeho síla dusí japonskou ekonomiku

Síla japonského jenu dusí zemi vycházejícího slunce. Tamní měna se po nedávné rekordní intervenci japonské centrální banky opět blíží k úrovni svého maxima vůči dolaru. Díky statutu bezpečného přístavu přitom posiluje už pět let, během kterých si vůči americké měně vylepšil pozici o 50 procent. Exportéři proto ztrácejí konkurenceschopnost a japonské firmy vyrábějí čím dál tím více v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský jen se blíží k rekordní úrovni vůči dolaru

Japonský jen se blíží k rekordní úrovni vůči dolaru | Zdroj: Reuters

Japonská centrální banka se 31. října pokusila oslabit jen s pomocí rekordní jednorázové intervence, ale neuspěla. Teď to podle některých analytiků zkouší méně nápadně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jaromír Šindel ve Světě o deváté Rádia Česko

„Vidíme tam komentáře ze strany ministerstva financí, které jsou tradiční ohledně síly japonského jenu. Každopádně krok k oslabení jenu bude velice komplikovaný i s ohledem na světové úrokové sazby, takže tady budou problémy velice silné,“ upozorňuje ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Japonský jen je považován za bezpečný přístav i přes vysoké zadlužení a další problémy, které Japonsko má. Stále častěji se ale mluví o tom, že se země neobejde bez zásadních reforem. Mezi ně patří i otevření trhu, například v rámci regionální zóny volného obchodu. Vláda s tím ale váhá.

„Japonští exportéři byli dlouhodobě ukolíbáni relativně slabou úrovní svého kurzu, tudíž teď japonská vláda stojí před zásadním problémem, zda více uvolnit zahraniční obchod při takto silném jenu, který by samozřejmě stáhl domácí producenty ještě výrazněji,“ podotkl Šindel.

Pokud tradičně konzervativní Japonsko v dohledné době nic nezmění, může se podle Šindela dostat do podobných problémů, jaké má teď Evropa. Klíčové proto bude, nakolik bude země schopná reformovat svoji ekonomiku, respektive ji obnovovat po zemětřesení a vlně tsunami ze svých vlastních zdrojů.

„Pokud tomu tak nebude, japonský zahraniční obchod se převrátí k deficitu, tak bude možná vyvstávat i relativně velký problém před japonskou vládou. Musela by nabízet zahraničním investorům vyšší úrokovou sazbu, což by představovalo nepřekonatelný oříšek, a možná budeme svědky toho, že fiskální krize, kterou v současné době vidíme v Evropě, se v příštím roce může přelít do Spojených států a následně i do Japonska,“ míní ekonom.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme