Ještě jedna šance dvěma zájemcům o Český Telecom

Dva ze zájemců o privatizaci Telecomu dostanou ještě jednu šanci. Rozhodla o tom vláda s tím, že do 26.dubna mají předložit své upravené nabídky. Z Liberce, kde dnes kabinet zasedal, další informace připojuje zpravodaj Radiožurnálu Aleš Heřmánek. Jak hlásí, oznámil ministr financí Jiří rusnok oznámil, že vláda bude dále jednat s konsorciem Deutsche Bank, TDC a Blackstone Group a konsoriem Swisscomu s CVS Capital Partners a Spectrum Equity Partners.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní budky

telefonní budky | Foto: Jan Rosenauer

Oba zájemci musí předložit nové závazné nabídky do 26. dubna, přičemž vláda se jimi bude zabývat na svém zasedání 29. dubna. Neúspěšným uchazečem bylo finanční konsorcium Apax Partners, Doughty Hanson a Warburg Pincus.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Heřmánek: Vláda o prodeji podílu v Telecomu

Vláda bude preferovat prodej jak 51 procent státu, tak 27 procent akcií strategického partnera TelSource. Nadále trvá podmínka nabídky podané finančními investory spolu s telekomunikačními firmami. Kupní cena má být zaplacena jednorázově proti převodu akcií a nabízející bude muset dopředu prokázat, že prostředky disponuje.

Ministr Rusnok také poznamenal, že požadavek na 80 miliard Kč za 51 procent státu, který nedávno vznesl premiér Miloš Zeman, není požadavkem vlády. Jaké je očekávání kabinetu nesdělil. Peníze za prodej Telecomu by měly být použity na nákup stíhaček Gripen pro českou armádu.

O financování našich vojenských misí do Kuvajtu a Afghánistánu vláda nejednala. K ožehavé otázce, kde na ně vzít peníze, když sněmovna kabinetu vydání dluhopisů zamítla, se zřejmě vrátí příští týden. Ministr financí Jiří Rusnok dnes možnost, že na příští schůzi vlády předloží návrh řešení, nevyloučil. Že nakonec bude peníze pro vojáky shánět ministr financí, o tom dnes ve Zbirohu při předávání bojového praporu 6. polní nemocnici mluvil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. První část kontingentu do Afghánistánu má odcestovat už 22. dubna.

Sanaci padajících skal v Hřensku na Děčínsku nebrzdí nic jiného než vlastní technická náročnost. Vláda tak reagovala na stížnost okresního úřadu a firmy, která skalní masiv zpevňuje, že včas neposlala potřebné peníze. O nich ale podle ministra financí Jiřího Rusnoka už kabinet rozhodl, takže jde spíše o něčí administrativní neobratnost.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme