Jestli metanolová aféra poškodí export českých lihovin, zatím není jasné

Životy třiadvaceti Čechů a Češek už má na svém kontě nebezpečný metanol v pančovaném alkoholu. Oběti se sice otrávily nápojem pochybného původu a velmi nízké kvality, ale i to může vrhnout negativní světlo na veškerou výrobu tvrdého alkoholu v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto)

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jestli se kauza kolem otrav metylalkoholem odráží i na českém exportu lihovin, není zatím podle ředitele sekce zahraničního obchodu ministerstva průmyslu a obchodu Zdeňka Vališe možné odhadnout.

Statistiky podle vývozu totiž mají jen za prvních sedm měsíců tohoto roku a případný dopad aféry na zahraniční obchod bude resort schopen vyhodnotit až na konci října nebo listopadu či po konci zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu mluvil o dopadu částečné prohibice na export českého tvrdého alkoholu ředitel sekce zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu Zdeněk Vališ

Ten podle Vališe tvoří přibližně dvě miliardy českého vývozu, za poslední dva tři roky ale tento trend postupně klesá.

Největším odběratelem českého alkoholu je Slovensko, kam směřuje vývoz v hodnotě kolem 600 milionů korun a propady jsou v řádu 20 až 50 milionů ročně.

Vývoz lihovin do zahraničí tak není pro české hospodářství nijak významný. Zajímavý je podle Vališe ve středoevropském měřítku a důležitý pro malé a střední podnikání v rámci lokálního exportu například v pohraničí.

Sousedi Česka jsou opatrní

České likérky nemohou vyvážet lihoviny s obsahem alkoholu nad 20 procent na Slovensko a do Polska. Tam se závadný alkohol s obsahem metanolu objevil a oba státy čekají, až se Česko s aférou vypořádá.

Becherovka pozastavuje výrobu, stejný krok zvažuje i Rudolf Jelínek

Číst článek

Rakousko ani Německo ještě žádný zákaz nevydalo. V Německu jsou ale podle informací Radiožurnálu na hranicích celníci, kteří namátkově kontrolují německé občany, kteří se vracejí z Česka, jestli si náhodou s sebou nevezou zakázaný alkohol.

Do supermarketů v německém příhraničí prý také jezdí Češi, nejčastěji nakupují koňak.

Pavel Novák, Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme