Jídlo a pití zdarma už bude v ČSA jen v business třídě. Kromě linek do Soulu a Almaty

České aerolinie se přidaly k leteckým dopravcům, kteří ruší bezplatné občerstvení na palubách letadel. Jídlo a pití budou od 1. prosince v ekonomické třídě jen prodávat. Opatření se bude týkat všech letů kromě linek do Almaty a Soulu. Před časem se k podobnému kroku rozhodl i Travel Service.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Firmy tím prý reagují na obecný trend, podle kterého je teplé jídlo na letech po Evropě luxus.

České aerolinie navíc argumentují i tím, že chtějí zákazníkům nabízet kvalitní stravu, kterou dopravce nabízí v business třídě.

„Hlavním motivem tohoto postupu není něco zákazníkovi odebrat, jinými slovy něco ušetřit, ale naopak dát mu možnost výběru. Pokud si během letu nepřeje nic konzumovat, nemusí,“ vysvětluje ředitel ČSA pro obchod a marketing Ján Tóth.

„Nenutíme mu fádní, nezajímavé občerstvení typu čokolád, müsli tyčinek a podobně, ale dáváme mu možnost pořídit si opravdu kvalitní jídlo za rozumné ceny,“ dodává.

Cestující v ekonomické třídě si budou moci koupit menu podávané v business třídě, které bude stát od 8 do 12 eur, tedy asi od 200 do 320 korun podle délky letu. Nabídka bude obsahovat teplé jídlo s nápojem, salátem, zákuskem a pečivem. U dalšího občerstvení prý budou ceny srovnatelné s ostatními evropskými dopravci.

Od 1. června občerstvení zdarma podobně omezil Travel Service. Třetinka piva v plechovce vyjde cestující na 70 korun, sto gramů čipsů na sto korun a půllitrová lahev vody na 50 korun.

Třeba irská nízkonákladová společnost Ryanair poskytuje teplá hlavní jídla v ceně přibližně 5 eur, tedy asi 140 korun. Podobně to řeší například britský EasyJet, který nabízí na palubě bagety a sendviče také kolem pěti eur.

Vedle placeného jídla zavádějí ČSA i další novinku. Pasažérům, kteří poletí s nanejvýš osmikilogramovým zavazadlem, nabídnou zhruba o osm eur levnější letenky. Za všechny další služby si cestující po vzoru nízkonákladových aerolinek budou muset připlatit.

ČSA - České aerolinie | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme