Jídlo v Česku meziročně zdražilo. Dražší jsou hlavně brambory

Ceny potravin v březnu rostly. Cenovky se přepisovaly u zeleniny, chleba, mléka a jogurtů. Víc si musíme připlatit i za nealkoholické nápoje. Naopak alkohol většinou zlevnil. Výjimkou bylo pivo, které se v obchodech prodávalo o něco dráž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Českého statistického úřadu meziměsíčně zdražila zelenina, a to o víc než 6,5 procenta. Jedním z důvodů je samozřejmě to, jak s cenami zacházejí samotní obchodníci, tedy jak posouvají své marže.

Když porovnáme ceny mezičtvrtletně, tedy za první tři měsíce letošního roku, tak zjistíme, že je dražší třeba zelenina, a to o víc jak 18 procent. U ní se projevila především vyšší sazba daně z přidané hodnoty, které platí od ledna letošního roku.

Dalším důvodem, který už nezávisí na českých obchodnících přidává analytik společnosti Home Credit Michal Kozub:

„Už delší dobu mezinárodní organizace upozorňují na to, že ceny jsou na maximech Česká republika dlouhodobě není potravinově samostatná, to znamená, že musí velkou řadu potravin dovážet. To samozřejmě způsobuje nárůst cen.“

Cenu brambor ovlivňuje dovoz raných odrůd

Oproti minulému čtvrtletí zdražily i brambory, a to o místy až o polovinu. Brambory možná většina lidí za sezónní záležitost nepovažuje, ale právě v tuto dobu se každý rok Česká republika potýká s nedostatkem podzimních brambor.

První raná sklizeň je ještě daleko, a tak se musí brambory dovážet. Pokračuje agrární analytik Petr Havel:

„Rané brambory jsou vždy výrazně, několikanásobně dražší než ty konzumní brambory, a proto se každoročně koná tento velký posun v cenách brambor. Ale je to posun jenom dočasný.“

Potraviny ale nejsou jedinou věcí, která meziměsíčně zdražila.

Někdy moc znamená málo... | Foto: Jana Matznerová

Podle Českého statistického úřadu museli lidé v březnu sáhnout hlouběji do peněženky při placení vody, elektřiny, zemního plynu i nájemného. Ale existuje zboží i služby, které naopak zlevnily.

„Patří tam například odívání a obuv, to znamená oblečení, bytové vybavení. Ale patří sem i segment dopravy, kde jsme citelně zaznamenali propad cen například nových osobních automobilů,“ vyjmenoval analytik Michal Kozub.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme