Jihoamerická Banco Sur chce konkurovat Světové bance

Sedm zemí Latinské Ameriky podepsalo dohodu o vytvoření rozvojové banky Banco Sur - neboli Jižní Banky (Bank of the South). Počáteční kapitál banky má činit 20 miliard dolarů a má tvořit jakousi protiváhu institucím, jako je Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chavez

Hugo Chavez | Foto: Office of the President of Venezuela

Vznik této banky navrhl venezuelský prezident Hugo Chávez a kromě Venezuely se na jejím vzniku podílí ještě Argentina, Brazílie, Uruguay, Ekvádor, Paraguay a Bolívie.

Jak Rádiu Česko řekl ibero-amerikanista Radek Buben, Banco Sur nemůže skutečně konkurovat mezinárodním finančním institucím, jak měl v plánu její iniciátor Hugo Chávez.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedm zemí Latinské Ameriky podepsalo dohodu o vytvoření rozvojové banky Banco Sur . Martin Křížek se v rozhovoru ibero-amerikanistou Radkem Bubnem zajímal mimo jiné o to, zda tato banka může skutečně konkurovat mezinárodním finančním institucím

"To rozhodně ne, to je jen Chávezova rétorika a ostatní zakládající státy to tak nevidí, jsou mnohem realističtější. Banco Sur je zatím koncentrována jen na Jižní Ameriku a ve výhledu chce působit i v Africe, zatímco třeba MMF či Světová banka jsou celosvětové organizace," uvedl Buben.

Motivace - nedůvěra vůči MMF

Jihoamerické země mají podle Bubna k Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance odpor, nemají s nimi dobré zkušenosti, protože tyto instituce jakoukoliv finanční pomoc podmiňují různými vedlejšími kroky - deregulací, privatizací apod.

"Zejména ve Venezuele aplikace receptů MMF v roce 1989 vedla k lidovému povstání, které si vyžádalo 1500 obětí. To samé se stalo v Argentině. Její finanční krach je někdy interpretován jako důsledek velmi striktního použití receptů MMF. Přitom Argentina byla po léta chválena jako ideální žák těchto institucí, ale začátkem nového tisíciletí zkrachovala," připomněl Buben.

Dva finanční zdroje

Světová banka oznámila, že by mohla půjčit zemím Latinské Ameriky v tomto fiskálním roce až 14 miliard dolarů. Některé země tuto pomoc odmítnou, zejména Venezuela a Ekvádor, ostatní země ale budou asi pragmatické a budou využívat obou dvou finančních zdrojů.

Založení banky je pak podle Bubna znakem finančního oživení v Jižní Americe, která se se současnou krizí vyrovnává mnohem lépe, než by laik očekával.

"Oživení zde nastane asi mnohem dříve než v některých vyspělých zemích. Zejména Brazílie a Peru jsou považovány za velmi úspěšné hráče na světovém ekonomickém poli a jsou dávány za vzor," uzavřel Buben.

Martin Křížek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme