Jihočeský kraj chce po ministerstvu financí zpět peníze za údajné chyby ROP

Jihočeský kraj bude chtít po ministerstvu financí vrátit 150 milionů korun, které mu zaplatil za údajné chyby regionální rady ROP Jihozápad. Podnět pro podání žaloby k nejvyššímu státnímu zastupitelství proti ministerstvu financí ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo kraje. Dnes se k situaci vyjadřovali opoziční zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel (vpravo) u soudu

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel (vpravo) u soudu | Zdroj: ČTK

Zdá se, že v jižních Čechách teď vzniká nová tradice - krátce po jednání krajského zastupitelstva svolávají opoziční poslanci tiskové konference - konkrétně se jedná o trojici stran Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP 09 a STAN. Ti se vyjadřovali mimo jiné právě k bodu žaloby na ministerstvo financí. Vyjádřili souhlas s tím, že kraj chce tyto peníze od ministerstva zpátky.

Problém vznikl zhruba před dvěma lety. Tehdy byl obviněn bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka - tedy ředitel úřadu, který má rozdělování evropských dotací na starosti. Tenkrát šlo o údajné manipulace s projekty ve druhé a třetí výzvě ROP.

Ministerstvo financí kvůli tomu vystavilo regionální radě a úřadu regionální rady tzv. korekci - zkrácení dotací o 150 milionů korun v Jihočeském a 95 milionů korun v Plzeňském kraji. Tento úřad v podstatě spravuje evropské dotace, ale sám žádné peníze nemá. "Pokutu" tedy uhradily jednotlivé kraje, aby neohrozily čerpání dotací v dalších programech.

Teď se kraj domáhá peněz zpátky formou žaloby na ministerstvo. Pražský městský soud loni v létě bývalého ředitele Trnku a jeho podřízeného Martina Půlpytla obžaloby zprostil. Muži čelili obžalobě ze zneužití pravomoci. Soudce uvedl, že obžaloba nemohla v daném případě obstát, protože přišla s obecnými tvrzeními a popisované skutky navíc nebyly trestným činem.

Hejtman Jiří Zimola se brání tím, že rada regionu soudržnosti - tedy ten úřad na rozdělování eurodotací - je státní organizací, nikoli krajskou. Byla to podle něj jediná cesta, jak zachránit některé započaté projekty závislé na evropských dotacích. Jak se bude žaloba vyvíjet, už teď bude záležet na Nejvyšším státním zastupitelství a na soudech.

Tereza Jelínková, Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme