Jihokorejský výrobce pneumatik má zájem stavět závod v ostravské zóně Mošnov

Ostravsko má naději, že tam vyroste nová velká továrna. Do zóny Mošnov se totiž údajně chystá nový velký investor, který by mohl nabídnout práci až třem tisícovkám lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tovární komíny

Tovární komíny | Foto: Comstock Images

Zatím je potvrzené jednání CzechInvestu a zastupitelstva kraje s novým investorem, kterým je jihokorejský výrobce pneumatik Nexen.

Firma se ale zatím nerozhodla. Váhá mezi možností postavit závod v ostravské průmyslové zóně Mošnov, ale přemýšlí i o Polsku, Maďarsku nebo Slovensku, případně o průmyslové zóně Triangle v severních Čechách.

Nicméně ostravští zastupitelé Jihokorejcům vychází velmi vstříc. Včera rozhodli o tom, že pozemky v Mošnově by prodali za výhodnou cenu, konkrétně za 150 korun za metr čtvereční. To se údajně zájemci zdá jako velmi zajímavá nabídka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Ostravsko možná přijde nový velký investor. Podrobnosti zjišťovala Jitka Hanžlová

Výše investice Nexenu by měla být přibližně deset miliard korun a společnost by zaměstnala nejprve 900 lidí, postupně by ale nabrala až tři tisíce zaměstnanců. Závod by se mohl otevřít v roce 2017 nebo 2018, přičemž výstavba by mohla začít už v roce 2015.

Umístění v Mošnově by mělo být z logistického hlediska výhodné, protože pneumatiky Nexen jako originální komponenty využívají také korejské automobilky Hyundai a Kia.

Přitom nošovický závod Hyundaie je v Moravskoslezském kraji nedaleko průmyslové zóny v Mošnově. K tomu ještě na Slovensku v blízké Žilině působí sesterská společnost Kia.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Bez práce je přes 82 a půl tisíce lidí a podíl nezaměstnaných tu dosahuje 9,8 procenta. Navíc panují obavy, že o práci přijdou další stovky lidí v souvislosti s chystaným uzavřením Dolu Paskov firmy OKD.

Korejci už zaměstnávají v Česku téměř 9 tisíc lidí

Investice společnosti Hyundai v Nošovicích patří k největším, které do České republiky z Jižní Koreje přišly.

Dosáhla téměř 30 miliard korun a navíc přitáhla další krajany, zejména výrobce automobilových dílů a plastových výrobků. Chystá se například stavba nové továrny v Třinci.

Výrobní linka v Nošovicích (ilustrační foto) | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Letos se Jižní Korea rozhodla v České republice investovat i do letecké dopravy. Korejské aerolinie Korean Air se staly vlastníkem 44procentního podílu v ČSA, za který zaplatily přes 68 milionů korun.

A v roce 2009 koupila jihokorejská strojírenská skupina Doosan plzeňskou Škodu Power, která je v současnosti jedním z pěti nejsilnějších světových výrobků turbín.

Agentura Czech Invest uvádí, že celkem je u nás 19 korejských investorů, kteří zaměstnávají osm a půl tisíce lidí.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme