Jihokorejských investic v Česku možná přibude. Nové dohody se týkají dopravy i obrany

Obchody s Jihokorejci by mohly vynést další miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že investiční projekty z jejich strany v Česku budou přibývat. Soul byl dosud třetím největším investorem v České republice, teď by mohl ještě posílit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka jednal v Soulu s jihokorejskými podnikateli

Bohuslav Sobotka jednal v Soulu s jihokorejskými podnikateli | Zdroj: ČTK

Korejci by se mohli podílet třeba na dostavbě železniční dráhy na pražské letiště. Ministr dopravy Dan Ťok z hnutí ANNO je vyzval, aby se do chystaného tendru přihlásili. Jízdu vysokorychlostním korejským vlakem si Ťok sám vyzkoušel.

„Já bych se rád nechal inspirovat, protože je to určitě země, která se dynamicky rozvíjí. Myslím si, že se dá určitě okopírovat to, co tady dělají," poznamenal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou delegaci v Jižní Koreji sleduje Pavlína Nečásková

Mezi Českou republikou a Soulem už teď funguje pravidelné letecké spojení. Do budoucna by se mohl počet letů ještě zvýšit. Korejci by chtěli do své metropole přilákat více českých turistů. Sami tvoří mezi návštěvníky Prahy velmi početnou skupinu.

Podepsané dohody se ale netýkají pouze spolupráce v dopravě, ale třeba i v obraně. Podle náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty by Korejci mohli v budoucnu jezdit trénovat do výcvikového střediska do na Kamenné Chaloupce u Vyškova.

„Tam my nabízíme především výcvik v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení, kde je Česká republika opravdu na vysoké úrovni. Korejci o to projevili zájem, protože tady to nebezpečí chemických zbraní je poměrně veliké,“ řekl Kuchta.

Premiér Bohuslav Sobotka na návštěvě paláce Kjongbokkung | Foto: Reuters

Korejci se chtějí také podílet na dostavbě českých jaderných elektráren a podle všeho čekají na vypsání tendru. A premiér Bohuslav Sobotka věří, že nabídek bude ještě více. Všechno se podle něj odrazí od završení posledních jihokorejských projektů.

„Já budu považovat za úspěch, pokud se nám podaří dotáhnout do konce dva velké investiční projekty, které jsou v tuto chvíli rozjednány. To znamená investice firmy Hyundai Mobis na severní Moravě a investice firmy Nexen Tire v Ústeckém kraji. Jsem totiž přesvědčen o tom, že za těmito firmami přijdou další. Řada korejských investorů, například subdodavatelů těchto společností, čeká na to, až se tyto projekty podaří zrealizovat, a už sondují možnosti investovat v České republice,“ uvedl Sobotka.

Korejci s Čechy chtějí počítat. I proto se během podnikatelských a politických jednání zajímali o to, jak moc se odrazí na české ekonomice krize na Ukrajině. Český předseda vlády je ale ujistil, že na možnou nestabilitu je Praha dostatečně připravená.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme