Jihomoravský kraj musí odložit investice a snížit provozní výdaje. Z daní dostane o miliardu méně

Jihomoravský kraj přijde letos o víc než miliardu korun ze sdílených daní, původně měl dostat přes sedm miliard korun. Ušetří odkladem investic i snížením provozních výdajů, řekli v pondělí novinářům radní kraje.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Z minulých let využije kraj dřívější přebytky ve výši 40 milionů korun, 988 milionů chce ušetřit snížením výdajů | Zdroj: Reuters

„Podle predikce ministerstva financí dostaneme namísto 7,5 miliardy korun ze sdílených daní pouze 6,4 miliardy korun. Tento výpadek musíme nějak pokrýt, částečně využijeme přebytky z minulých let, ale zejména musíme snížit plánované výdaje,“ uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Z minulých let využije kraj dřívější přebytky ve výši 40 milionů korun, 988 milionů chce ušetřit snížením výdajů. Největší úsporu našli radní v plánovaných investicích. Částku snížili o 393 milionů korun tím, že některé stavby přesunuli na příští rok, případně jejich dokončení prodloužili až do příštího roku.

Úsporám napomohlo i to, že některé nákladnější akce, jako byl plánovaný Olympijský festival nebo soutěž Vesnice roku, se letos nekonaly.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme