Jihovýchodní Asie byla na krizi připravena, očekává růst ekonomiky

Současná finanční a hospodářská krize nedopadla na všechny státy stejně. Například region jihovýchodní Asie byl na krizi poměrně dobře připraven. Rádiu Česko to potvrdil Surin Pitsuwan - generální tajemník Sdružení národů jihovýchodní Asie /ASEAN/, který je hostem pražské konference Forum 2000.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bangkok, Thajsko

Bangkok, Thajsko | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Jihovýchodní asijské ekonomiky prošly podle Surina Pitsuwana podobnou krizí před deseti lety. Mají proto podle něj lepší prostředky, jak zvládat dopady současné krize, než západní ekonomiky. Zdůraznil, že například banky a finanční instituce vůbec nebyly současnou krizí zasaženy.

"Současná krize západních ekonomik začala dost podobně jako to, co jihovýchodní Asie zažila v letech 1997 a 98 - přehnaná produkce, špatné úvěry a špatný management půjček. Tím pádem jsme tentokrát byli lépe připraveni a dokázali jsme se vyhnout nejhorším dopadům krize, jako kolapsu bankovnictví," řekl Pitsuwan Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na protikrizový recept jihovýchodní Asie se redaktorka Magdaléna Trusinová ptala Surina Pitsuwana - generálního tajemníka ASEANU.

Některým věcem ale podle něj předejít nešlo. " Trpíme malou poptávkou na exportních trzích - zejména v USA a v západní Evropě. Museli jsme zavést vlastní stimulační balíčky, abychom vytvořili domácí nebo regionální poptávku. Zatím se nám docela daří - ve 4. čtvrtletí očekáváme růst ekonomiky," uvedl.

Krize se podle generálního tajemníka ASEANU nejvíce podepsala na chudých lidech. "Hodně byli postiženi lidé na venkově, dělníci a vůbec lidé pracující rukama. Teď se potřebují rekvalifikovat, potřebují zdravotní péči a vzdělání pro své děti. Stát se teď musí o ně postarat, jinak by vznikly konflikty a sociální rozbroje," uvedl pro Rádio Česko Pitsuwan. "Rozhodně jsme ale na tom lépe než před 10 lety," dodal.

Katarína Brezovská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme