Rusnok: V ČNB chystáme zpřísnění hypoték. Vlastní nemovitost není lidské právo

Česká ekonomika roste už několik let solidním tempem. Nezaměstnanost je nejnižší v celé Evropské unii a mzdy by letos měly podle prognózy hospodářské komory růst o 8,6 procenta. Zároveň ale někteří odborníci tvrdí, že se ekonomika takzvaně přehřívá. A s tím souhlasí i guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který byl hostem Interview Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Interview Plus Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka je to poznat na trhu nemovitostí a především práce. V Česku je nejvyšší zaměstnanost v moderní historii, zároveň jsou ale statisíce volných pracovních míst, která nelze obsadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

„Jsme mírně nad konstrukční rychlostí naší ekonomiky. Bezpečná rychlost znamená, že nevznikají nové nerovnováhy v oblasti inflace, trhu práce nebo v zahraničním obchodu,“ vysvětluje Rusnok s tím, že ekonomika by ideálně měla růst okolo tří procent HDP, odhad na letošní rok je o půl až jedno procento vyšší.

Banky podle informací ČTK očekávají, že v úterý dojde ke zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték. Rusnok připomíná, že ČNB už před rokem vydala upozornění pro banky, aby vedle poměru výše úvěru k ceně nemovitosti zohledňovaly i další ukazatele.

U nás panuje určitá fetišizace vlastnického bydlení a představa, že je to téměř lidské právo. Tak to není. V Německu ve vlastním bydlí ani ne polovina lidí,“ říká Rusnok. 

Objevily se informace, že by například splátka neměla překročit 40 procent čistého měsíčního příjmu a celková výše dluhů pak osminásobek čistého ročního příjmu. Rusnok nechce být konkrétní ohledně připravovaného opatření, není prý ale na místě mluvit o dramatickém zpřísnění poskytování hypoték.

„Centrální banka nemá zájem nikomu upírat možnost pořídit si bydlení. Jde nám o to, aby se banky nedostávaly do nadměrných rizik,“ upozorňuje guvernér.

Jan Bumba, Michael Erhart Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme