Jízda vlakem podražila

České dráhy zdražily většinu svých služeb. Jízda vlakem je zhruba o 7 procent dražší i pro pravidelné cestující. Dráhy doporučují zakoupit si zákaznickou kartu a využívat tak sníženého jízdného. U traťových jízdenek je zdražení citelnější. V tomto případě železnice radí koupit si jízdenku na delší časové období. Kromě zdražení začínají také platit některé úpravy v jízdních řádech na železničních tratích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak vyjíždí ze stanice

vlak vyjíždí ze stanice | Foto: Jan Rosenauer

České dráhy zvyšují ceny většiny služeb, včetně takzvaného zákaznického jízdného. Na důvody se Radiožurnál zeptal Pavla Tesaře z tiskového oddělení drah. "České dráhy s ohledem na inflaci přistoupily k té současné úpravě, která například u zákaznického jízdného činí v průměru 7 procent. U ostatních nabídek Českých drah nedošlo ke zvýšení již přibližně dva roky, proto je to zvýšení výraznější. Tak například na trase Praha-Ostrava zaplatí cestující za zákaznické jízdné namísto 250 260 korun."

Razantnější zdražení se ale týká síťových, traťových a oblastních jízdenek. "Úprava cen u traťových jízdenek je výraznější, ale cestující nemusí tuto změnu vůbec pocítit v případě, že si například koupí místo měsíční jízdenky jízdenku čtvrtletní. Pokud už nyní využívá jízdenku na delší období, doporučujeme koupit si například roční ve formě čtyř čtvrtletních traťových jízdenek a bude moci celý rok cestovat ještě za stávající jízdné."

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Tesař o traťových jízdenkách

Kromě zdražení začínají také platit některé úpravy v jízdních řádech na železničních tratích. V okrese Svitavy se dotknou jen oblasti Moravskotřebovska. Podle naší spolupracovnice Věry Pavlasové tyto změny slibují výrazné zlepšení současné dopravní obslužnosti v této části Svitavska. Podstatnou změnou je zpravidelnění večerních spojů z Chornic do České Třebové a zpět. Doposud vlaky v tomto čase jezdily jen ve čtvrtek, v pátek a v neděli. Od dnešního dne tedy pojedou denně po celý týden. České dráhy zavádějí ve večerních hodinách na zmíněné trase z České Třebové přes Moravskou až do Chornic další spoj, který nabízí nový přípoj na rychlík od Prahy.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme