Jižní Korea očekává výpadky elektřiny. Kvůli odstávce jaderných reaktorů

Jižní Korea dnes uzavřela dva jaderné reaktory. Během odstávky by měli odborníci vyměnit přes pět tisíc komponentů, které nemají náležité mezinárodní osvědčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr pro ekonomiku Hong Suk-woo zdůrazňuje, že z toho neplyne žádné bezpečnostní riziko, ale zároveň podotýká, že se v Jižní Koreji dají čekat výpadky elektrického proudu.

Jižní Korea má 23 reaktorů, které pokrývají asi 35 procent spotřeby energie v zemi. A ty dva uzavřené reaktory jsou v elektrárně Yeonggwang na jihovýchodě země.

„Každý takový výpadek a snížení výkonu – v tomto případě je to jedna kilowatthodina za hodinu, což tvrdí místní tisk a což je kapacita dvou dostavených elektrárenských komplexů – by mohl znamenat, pokud bude velmi tvrdá zima, velké problémy,“ řekl český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša mluví o odstávce dvou jihokorejských jaderných reaktorů ve Světě o druhé na Rádiu Česko

Dodal, že by tato věc měla být vyřešena do konce letošního roku, ale není to jisté.

Všechny komponenty pro jihokorejské reaktory musí mít osvědčení od jedné z 12 mezinárodních organizací určených Soulem.

Některé země po loňské havárii v japonské Fukušimě ustupují od rozvoje jaderné energetiky, například Německo. Naopak Jižní Korea chce do roku 2030 postavit 16 nových reaktorů.

„Jižní Korea je velkým zastáncem atomové energetiky. Ona vlastně nemá moc jiné velké šance, protože jiné možné zdroje nemá. Navíc jaderná energetika je pro ni dneska i velmi dobrým a důležitým vývozním artiklem. Staví několik elektráren v Číně, získala kontrakt za 20 miliard dolarů na stavbu čtyř jaderných reaktorů ve Spojených arabských emirátech,“ uvedl Jaroslav Olša.

Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme