Jižní Morava se může těšit na nadprůměrnou sklizeň

Letošní sklizeň obilovin i řepky může být na jižní Moravě skoro o polovinu lepší než loňská. Sklidí zde také mnohem více broskví a meruněk než vloni. Dobrá je i sklizeň dalšího ovoce. Naopak horší než vloni bude zřejmě na jihu Moravy úroda mrkve, okurek a další zeleniny. Důvodem je sucho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizní ozimého ječmene začaly žně na jižní Moravě. Na snímku kombajny zemědělského družstva Bulhary

Sklizní ozimého ječmene začaly žně na jižní Moravě. Na snímku kombajny zemědělského družstva Bulhary | Zdroj: ČTK

„V porovnání s loňskou sklizní se produkce obilovin zvýší o 260 tisíc tun, to je o 47 procent. Osevní plochy obilovin se sice snížily o 4,5 tisíce hektarů, očekávaný hektarový výnos by však měl být o polovinu vyšší. Vyšší výnosnost by měla být zejména u pšenice,“ říká Iveta Konečná z brněnské pobočky Českého statistického úřadu.

„I když meziročně ubylo přes 23 tisíc broskvoní, ze současných 193 tisíc stromů by mělo být sklizeno asi 1900 tun broskví, což je o dvě třetiny více než vloni. Pro meruňky byl letošní rok zřejmě dobrý, protože sklizeň by měla dosáhnout skoro čtyř tisíc tun, což je proti roku 2012 pětinásobná úroda. Jahod a višní by mělo být letos dvakrát více než vloni,“ dodává Konečná.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme