Jmenování Sturnarase ministrem financí Řecka bylo nejlepší volbou, míní ekonom

Novým řeckým ministrem financí je Janis Sturnaras. Ten ve funkci nahradí Vasilise Rapanose, který odstoupil ze zdravotních důvodů ještě před tím, než stačil složit slib. Neoficiálně se proslýchá, že kromě prudkých bolestí břicha bojoval s nesouhlasem s některými jmény nové vlády. Jeho funkci tak přebírá řecký ‘pan euro‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Nový řecký ministr financí Jannis Sturnaras | Zdroj: Reuters

Janis Sturnaras je od roku 1989 profesorem ekonomie na Aténské univerzitě. V roce 2011 byl členem týmu ekonomů, kteří vyjednávali přistoupení Řeků k euru. Ve stejné době byl také hlavním ekonomickým poradcem premiéra Kostase Simitise.

A právě to jsou reference, které nemusí být pro nového ministra financí právě lichotivé, upozornil německý list Handelsblatt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmenování Janise Sturnarase novým ministrem financí Řecka jsme na Rádiu Česko rozebrali s ředitelem pražské pobočky Saxo Bank Karolem Piovarscym

Janis Stournaras se hájí tím, že rozhodoval na základě vládou prezentovaných chybných ekonomických dat.

Dnes pětapadesátiletý Sturnaras je považován za liberálního ekonoma a přívržence strukturálních reforem. Letos v dubnu pro list Guardian popsal svoji teorii, podle které Řecko není původcem krize eurozóny, ale je bezprostředně vystaveno jejím potížím.

„ Pan Sturnaras je opravdu celebritou v ekonomickém prostředí, nejen v Řecku ale i v zahraničí,“ uvedl na Rádiu Česko generální ředitel pražské pobočky Saxo Bank Karol Piovarscy.

„Hlásí se neoliberalismu a celkové je chápán jako technokrat. Můžeme tak od něj očekávat určité kroky, které budou uvolňovat tržní mechanismus v řecké ekonomice a na druhé straně se bude snažit omezit růst dluhu jako takového, takže můžeme očekávat restrukturalizační opatření, která sliboval ještě před volbami,“ dodal.

Předchozí ministr financí, který v úřadu nepobyl ani celý jeden týden, vzdal své úřadování poměrně brzy. Agentura Reuters upozorňuje, že nový ministr financí vchází do jámy lvové a bez silné podpory premiéra se mu v úřadu nepodaří nic prosadit.

„Je to opravdu funkce, která je velmi nelichotivá a kterou mu nezávidí žádný ekonom ve světě. Ale můžeme očekávat, že jeho neoliberální politika, vize fungování ekonomiky vyšle silný proevropský signál a posílí snahu o udržení Řecka v eurozóně,“ míní Piovarscy.

Jmenování Janise Sturnarase může být podle něj pro řecké hospodářství stimulem a také signálem, který by mohl uklidnit světové trhy.

„Už nyní můžeme říct, že tento stimul tady existuje. Když se podíváme na finanční trhy dnešního rána, vzbudili jsme se do optimistické nálady. A to proto, že Sturnaras je jednak známý, byl při zavedení eura v Řecku a má proevropský přístup. A jako neoliberál se bude snažit restrukturalizovat hlavně pracovní trh a omezit byrokracii. Světoví investoři tak berou jeho jmenování jako pozitivní jev,“ dodal.

Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme