Job Air má šanci na záchranu, věřitelé schválili reorganizaci společnosti

Letadla ostravské letecké společnost Job Air - Central Connect Airlines mohou znovu do vzduchu. Věřitelský výbor totiž souhlasil s návrhem konkurzního správce Ivo Šotka na reorganizaci společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaké problémy řeší současná letecká doprava?

Jaké problémy řeší současná letecká doprava? | Foto: Fotobanka stock.xchng

Job Air létal naposledy 18. června, kdy ale nečekaně přerušil provoz a nechal na holičkách dvě desítky cestujících. Dalším asi dvěma stovkám lidí zkomplikoval situaci následující den.

Návrh na insolvenci společnosti podala švédská firma Siemens Financial Services kvůli dluhům za pronájem letadla. Ostravská společnost jí podle tohoto návrhu dluží zhruba šest milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věřitelé letecké společnosti Job Air schválili reorganizaci společnosti. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Skalický

Připojily se i další společnosti jako letiště v Ostravě a Brně nebo Eurocontrol. Celkem se nároky věřitelů pohybují okolo 330 milionů korun.

Před zastavením provozu Job Air létal z Prahy do Ostravy, Lublaně, Berlína, Hannoveru a Stuttgartu, ještě předtím také do Lipska a Drážďan.

Zastavení provozu firma zdůvodnila tím, že se nepotvrdily dlouhodobé statistiky prodeje letenek a společnost nedosáhla plánované rentability provozu.

Reorganizace znamená obnovení provozu, firma by se měla pokusit ozdravit hospodaření a alespoň část pohledávek uhradit z budoucích výnosů.

Firma už by podle konkurzního správce neměla létat pravidelné linky

Firma může provozovat leteckou dopravu, ale podle představ konkurzního správce by se Job Air měl zaměřit výhradně na charterové lety a pronajímání letadel včetně posádek. Dopravou na pravidelných linkách by se už zabývat neměl. Část z nich navíc stejně převzaly České aerolinie.

Server iDnes.cz ale píše, že Job Air je už před podpisem smlouvy o provozu na vnitrostátní lince ve Finsku pro leteckou společnost Air 100. Tento projekt by mohl firmě měsíčně údajně vydělat skoro 50 tisíc korun. Firma jedná i o dalších podobných zakázkách, a pokud je získá, plánuje roční zisk až 5,5 milionu korun. Další činností ale nesmí vznikat nové závazky a dluhy.

Job Air už také snížil počet zaměstnanců - z původních 80 na 20. Společnosti zůstala tři letadla Saab 340, která zatím nelétají. Firma je ale postupně uvádí do provozuschopného stavu. Aerolinky každopádně budou mít hodně práce dostat se zpátky na trh, protože situace v leteckém odvětví není dobrá.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme