Uzavření dvou bank Ameriku neohrozí, míní Biden. Investory ale vláda chránit nebude

Americký bankovní systém je bezpečný, vláda učiní vše pro ochranu střadatelů, řekl v pondělí prezident Joe Biden po uzavření dvou amerických bank. Biden uvedl, že požádá Kongres a regulátory, aby posílili bankovní pravidla. Před středečním otevřením akciových trhů dodal, že ani tím se nezastaví a že udělá vše, co bude potřeba.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 16:02 13. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden ve svém středečním poselství o stavu unie vyzdvihl americkou podporu Ruskem napadené Ukrajině

Americký prezident Joe Biden | Foto: Jacquelyn Martin | Zdroj: Reuters

„Američané se mohou spolehnout, že bankovní systém je bezpečný,“ řekl Biden. „Vaše vklady tam budou, až je budete potřebovat,“ dodal. Totéž podle něj platí i pro malé podniky.

Americký prezident zopakoval, že peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Investory ale vláda chránit nebude, protože nikdo není podle něj nad zákonem. Manažeři obou bank, které přešly pod státní kontrolu, budou propuštěni.

Americké úřady uzavřely Signature Bank. Biden ujišťuje vkladatele, že k penězům budou mít přístup

Číst článek

„Vědomě riskovali, a když se riziko nevyplatilo... přijdou o peníze. Tak funguje kapitalismus,“ řekl Biden.

Americké úřady ve středu uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank, které se stalo největším krachem banky ve Spojených státech amerických od zhroucení Washington Mutual v roce 2008.

Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů. Všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty, dodalo americké ministerstvo financí ve společném sdělení s centrální bankou a Federální společností pro pojištění vkladů.

„Požádám Kongres a bankovní regulátory, aby posílili pravidla pro banky, aby se snížila pravděpodobnost, že se tento druh selhání bank bude opakovat a abychom ochránili americká pracovní místa,“ řekl Biden.

Přijetí nových pravidel

Prezident čelí rozdělenému Kongresu, což by mohlo ztížit přijímání přísnějších pravidel. Republikáni i demokraté ale bankovní manažery ze Silicon Valley kritizovali, uvedla agentura Reuters.

Akcie amerických bank mezitím dále oslabují. Akcie banky First Republic ze San Francisca ztrácejí před středečním otevřením trhů 65 procent poté, co minulý týden odepsaly 33 procent.

Druhá největší banka ve Spojených státech, Bank of America, klesá v předtržním obchodování o čtyři procenta a americká nadnárodní společnost poskytující finanční služby Charles Schwab ztrácí osm procent.

Hlavní akciové indexy v Evropě ztrácejí zhruba od dvou do tří procent. Prudký pokles také zaznamenávají bankovní akcie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme