Jüan je podle Ameriky podhodnocený, Čínu ale za manipulátora měny neoznačila

Čína se svojí měnou nemanipuluje. V pravidelné pololetní zprávě to uvedlo americké ministerstvo financí. Zároveň ale uznalo, že je čínský jüan stále podhodnocený. Čína podle ministerstva kontroluje tempo růstu měny, skutkovou podstatu manipulace ale nenaplňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, juan (ilustrační foto)

Dolar, juan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nad rozhodnutím americké administrativy kroutí hlavou především američtí výrobci, kteří jsou čínskou podhodnocnou měnou znevýhodněni.

„Amerika potřebuje Čínu pro obchod, má tam výborný trh. Jeden z mála, který na světě roste. Čína je také velkým věřitelem Ameriky,“ vysvětlil na Rádiu Česko analytik Raiffesenbank Aleš Michl, proč americká administrativa oficiálně neoznačila Čínu za manipulátora měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američané Čínu za manipulátora měny neoznačili. Téma jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem Raiffesenbank Alešem Michlem

Podle něj ale ani nelze o manipulaci hovořit: „Je to normální řízení měnového kurzu a stejně tak i USA oslabují dolar, jak tisknou peníze a provádějí politiku takzvaného kvantitativního uvolňování. Obě země jsou si v kurzové politice vlastně podobné.“

Čína by podle analytika byla sama proti sobě, kdyby teď, kdy exportérům rostou mzdy a začínají bohatnout, pustila kurz a ten by třeba posílil víc.

„Když vám posiluje měna, vlastně za export inkasujete méně. Takže se snaží tlumit jeden kanál, když ten druhý hodně roste,“ přiblížil analytik.

Podle něj Čína ale dříve nebo později kurz pustí na tržní úroveň. „Ale nikdy nevíte, kde ta tržní úroveň je, dokud to neudělají,“ zdůraznil.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme