Jugoslávie má zájem o členství v MMF

Představitelé Jugoslávie dali najevo svůj zájem na obnovení členství v Mezinárodním měnovém fondu. Oznámil to dnes hlavní mluvčí fondu Tom Dawson. Podle něho může být vstup této balkánské země do MMF záležitostí několika měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové nového vládnoucího týmu prezidenta Vojislava Koštunicy sice MMF nekontaktovali, svůj zájem o obnovení členství ve všech mezinárodních finančních institucích včetně fondu však dali veřejně najevo, řekl Dawson. MMF je nyní připraven poslat do Jugoslávie svou misi, buď samostatnou nebo ve spojení se zástupci Evropské komise a Světové banky. Svou podporu návrhům finanční pomoci Jugoslávii tento týden vyjádřila i Světová banka. Reagovala tak na prohlášení USA, že díky zvolení Koštunicy za jugoslávského prezidenta je možné uvažovat o obnovení členství Jugoslávie v mezinárodních finančních institucích.

Jugoslávii bylo zrušeno členství v Mezinárodním měnovém fondu v roce 1992 a ve Světové bance o rok později kvůli její roli v balkánských válkách a za odmítání Bělehradu splatit dluhy. Jugoslávie dluží Světové bance 1,7 miliardy dolarů a MMF 128 miliónů USD a obě instituce před obnovením členství požadují dohodu o splacení těchto částek.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme