Julian Lee: BP se s havárií vrtu v Mexickém zálivu vypořádá

Ropná společnost BP je kvůli havárii svého vrtu v Mexickém zálivu neustále pod tlakem. Ten například podle profesora Robina Craiga z Floridské státní univerzity za určitých okolností může vést až ke krachu zmíněné společnosti. Podle jiných hlasů finanční nároky spjaté s katastrofou nebudou tak vysoké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Lee

Julian Lee | Foto: Centre for Global Energy Studies

Přesto právě takové nároky donutí BP prodávat některé aktivity. V obou případech pak podle některých expertů hrozí, že klíčové investice BP převezme Rusko a nebo Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy o prodeji aktiv BP. Téma pro analytika britského Centra pro globální energetická studia Juliana Leeho.

V praxi by to znamenalo, že Evropa a nebo obecněji Západ přijde o vliv ve strategických oblastech bohatých na zásoby energií. Toho se ale třeba například analytik britského Centra pro globální energetická studia Julian Lee neobává.

I přes jisté uklidnění situace ale spekulace o bankrotu BP pokračují. Podle informací tisku tuto variantu nevylučuje ani britská vláda. Podle Leeho je třeba tuto variantu skutečně brát v potaz.

Myslím si, že je to varianta, kterou britská vláda a další subjekty prostě musí vzít na vědomí. Jednak proto, že je BP důležitá pro celou britskou ekonomiku. A stejně tak i proto, že na ní do jisté míry závisí mnohé britské a americké penzijní fondy. Nicméně, nemyslím si, že by ta pravděpodobnost bankrotu byla vysoká. BP je dostatečně silná na to, aby dokázala zaplatit náklady spojené s náhradou škod i případné pokuty,“ řekl Lee pro Rádio Česko a dodal:

„Pokud se podíváme na některé podobné případy, například Exxon Valdez, tak pokuty, které společnosti nakonec platily, byly mnohem nižší, než o jakých se původně mluvilo. Navíc se dá očekávat, že soudní proces bude trvat relativně dlouho. A to všechno umožní BP dát dohromady potřebné peníze. Je také nutné připomenout, že stále přesně nevíme, kdo je skutečně zodpovědný za tu současnou havárii. A proto si skutečně myslím, že bankrot BP není pravděpodobným scénářem. Stejně tak ho ale ani nelze úplně vyloučit. Myslím si ale, že není v ničím zájmu.“

Akcie BP pod tlakem

I přesto ale hodnota BP propadla o 100 miliard dolarů a její akcie jsou i přes jisté oživení stále pod tlakem. Navíc už má firma kvůli havárii nemalé výdaje. Otázkou zůstává, kde získá potřebnou likviditu.

„I přes to, co se objevuje v tisku, neexistují žádné důkazy o tom, že by BP zvažovala emisi nových akcií a nebo, že by se zvažoval odprodej části společnosti zahraničním fondům. Určitě ale prodá některé své aktivity – vedení BP už prochází veškeré aktivity firmy a přemýšlí o tom, které prodá. A zcela jistě je také třeba brát v potaz to, že se akcie BP kvůli zmíněnému propadu staly atraktivní investiční příležitostí pro suverénní fondy a velké státem ovládané ropné společnosti, které se mohou rozhodnout nakoupit akcie BP na trhu,“ uvedl analytik britského Centra pro globální energetická studia.

Převzetí aktivit

Podle některých expertů by strategické aktivity BP třeba v oblasti Kaspiku mohlo převzít Rusko, na což by Evropa doplatila dalším zvýšením závislosti na této zemi. Podle Leeho je ale tato varianta nejistá.

„Nevím. Myslím si, že BP bude prodávat aktivity, které nepatří mezi ty, které považuje za strategické. Pokud se podíváte na mapu světa a na to, kde všude BP těží ropu a nebo má své rafinérie, tak bych řekl, že se možná rozhodne prodat některé své majetky v Asii – mluví se například o Vietnamu. A stejně tak se mluví o tom, že by se mohla zbavit některých aktivit v Latinské Americe. Může se zbavit toho, co vlastní například v Argentině a nebo v Kolumbii,“ zmínil Lee a dodal:

„Aktivity, které lze považovat z pohledu společnosti za klíčové, tedy ty v Rusku, v oblasti Kaspiku a nebo v Severní Americe, ty si podle mě podrží.“

Geopolitické dimenze

Spekuluje se o možnosti, že by se BP dostala do ještě větších problémů a hrozilo by, že její strategické aktivity převezme Rusko a nebo Čína. Otázkou je, zda by v takovém případě zasáhl Brusel a nebo Washington. Podle Leeho je ale právě tato situace takřka nepředstavitelná.

„To si skutečně nedokážu představit – alespoň ne ve spojení s britskou a nebo americkou vládou. Pro britskou vládu je jistě BP společnost, která přispívá nezanedbatelně jak do státní pokladny, tak i do britských penzijních fondů. Ale i přesto není BP nástroj britské zahraniční politiky; což platí i o politice evropské a americké. Jde prostě o soukromou společnost. Navíc, pokud by se BP rozhodla zbavit se některých svých klíčových aktivit, jako těch v Azerbajdžánu, tak by předkupní právo měly současní spolumajitelé. A je tak pravděpodobné, že by tyto aktivity odkoupila jedna ze západních společností, která se na těchto aktivitách také podílí. Ale já si skutečně nemyslím, že by tyto aktivity byly na prodej.“

Podle Leeho ja tak jakákoli geopolitická dimenze, respektive strategické uvažování o tom, které zemi by případně mohly připadnout důležité aktivity BP, zbytečná.

„Myslím si, že se často objevují tendence vidět podobné případy, zejména pokud jde o zdroje energií, skrz optiku, která bere v potaz mocenské zájmy. A to hlavně v oblasti Kaspiku, v Rusku a ve východní Evropě. V západní Evropě a ve Spojených státech ale takový pohled není pro to, jak lidé tyto věci vnímají a jak je řeší, rozhodující,“ uzavřel Julian Lee.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme