Juncker: Eurozóna může o pomoci Řecku rozhodnout v pondělí

Eurozóna bude moci v pondělí rozhodnout o druhém záchranném balíčku pro Řecko. Po telekonferenci to oznámil předseda euroskupiny Jean Claude Juncker. Řecko už dříve prohlásilo, že splní podmínky pro získání dalšího finanční podpory. Úspory ve výši 325 milionů eur vláda údajně najde v obraně, zdravotnictví a regionálních rozpočtech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké euro

Řecké euro | Zdroj: Reuters

Předsedové dvou hlavních řeckých stran písemně stvrdili ochotu v reformách pokračovat i po volbách. Byla tak splněna druhá podmínka eurozóny. Tou první bylo přijetí škrtů v řeckém parlamentu, což se stalo v neděli. Také třetí podmínka již byla splněna, protože řeckým politikům se podařilo určit, kde ušetří dalších 325 milionů eur. Představili jakýsi plán akcí a priorit, které k těmto úsporám povedou.

Podle Junckera ještě zbývá zvážit mechanismus dohledu nad zaváděním přijatých opatření. Eurozóna chce totiž peníze z balíku uvolňovat postupně jako v případě prvního záchranného programu. Peníze nevyplatí, když se úsporná opatření nebudou uplatňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

„Vše nasvědčuje tomu, že Řecko plní podmínky, eurozóna je ale stále opatrná. Před telekonferencí se objevily informace, že vyčká s přiznáním celé částky až po volbách, které se v Řecku budou konat v dubnu, na závazek vítězné strany nebo koalice. Jenže Atény mají splatit 14,5 miliardy dluhu už 20.března,“ říká bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Možná tedy eurozóna záchranný balík rozdělí a poskytne Řecku alespoň peníze na odvrácení bankrotu, ale o zbylé části se rozhodne až potom, co Řecko splní všechny podmínky.

„Eurozóna zkrátka chce po Aténách nejen sliby toho šetření, ale chce, aby opravdu byla ta úsporná opatření zaváděna do života. Takže uvidíme, podmínky, jak se zdá, splněné byly, ale rozhodnuto ještě nebylo,“ dodává Novák.

Ministři financí eurozóny se sejdou v Bruselu na řádné schůzce v pondělí. Tehdy by mohli aktivaci záchranného plánu schválit.

Pavel Novák, Jan Piroch, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme