Juncker: Schválení druhého záchranného programu pro Řecko se dnes nečeká

V Bruselu začala mimořádně svolaná schůzka ministrů financí zemí eurozóny. Jednají o spuštění druhého záchranného programu pro Řecko ve výši 130 miliard eur. Přestože se řecké politické strany dohodly na přijetí rozsáhlých úsporných opatření, eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu to nemusí stačit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean Claude Juncker

Předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean Claude Juncker | Zdroj: Reuters

„Nemyslím, že dnes padne konečné rozhodnutí. Není to ale žádná katastrofa. Musíme prodiskutovat několik detailů návrhu, který nám předloží,“ prohlásil před začátkem schůzky předseda euroskupiny, lucemburský premiér Jean Claude Juncker.

Řecký ministr Evangelos Venizelos prohlásil, že do Bruselu přivedl kromě politické shody na úsporných opatřeních i dohodu se soukromými věřiteli na základních parametrech jejich účasti na záchraně Řecka. Tedy jejich souhlas s odepsáním asi 70 procent jejich pohledávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí eurozóny sleduje bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Jde především o to, jaké úspory chce Řecko opravdu zavést a jak vlastně vypadá dohoda se soukromými věřiteli o odepsání většiny jejich pohledávek.

Veškerá jednání o poskytnutí nové záchranné půjčky 130 miliard eur mají skončit do 15.února, aby se administrativně zvládlo její odblokování do března. Tehdy musí Atény splatit starší dluh 14 miliard a uniknout tak bankrotu.

Lídři řeckých politických stran se dohodli na úsporách

Číst článek

Už předloni začalo Řecko čerpat první pomoc v hodnotě 110 miliard eur. Ta se ale ukázala vzhledem k řecké zadluženosti nedostatečná. Loni v říjnu tedy unijní lídři schválili vytvoření druhého záchranného programu ve výši 130 miliard eur. Přijetí řady úsporných opatření v podobě rozpočtových škrtů a například i rušení pracovních míst ve státní správě byla jedna z podmínek pro jeho spuštění.

Pavel Novák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme