K českým čerpacím stanicím míří i řidiči ze zahraničí, ceny pohonných hmot klesají

Ceny pohonných hmot znovu klesají. Průměrná cena benzínu se v minulém týdnu snížila o 18 haléřů a cena nafty šla dolů o čtyři haléře. Nízké ceny lákají k pumpám taky řidiče ze zahraničí. I to je důvod, proč čerpací stanice hlásí výrazný nárůst prodeje oproti minulému roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Řidiči letos kupují hlavně naftu. Jen za první pololetí ji do svých aut natankovali o šest procent víc než před rokem. Právě nafta má na celkové spotřebě pohonných hmot v Česku podíl skoro 70 procent, naopak benzín dlouhodobě klesá.

Během pěti let klesla spotřeba benzínu o 15 procent. V současnosti jsou nejlevnější benzín a nafta v Královéhradeckém kraji, naopak nejvíc za ně zaplatí řidiči na Vysočině.

Za nižšími cenami stojí hlavně klesající ceny ropy na světových trzích. V letních měsících srazila cenu nafty také každoroční vyšší spotřeba benzínu. Ještě v následujících dvou měsících by ceny mohly mírně klesnout.

V zimě půjdou ceny nahoru

V zimě už ale pravděpodobně zase porostou. „Od začátku zimy se opět setkáme s dražší naftou. V zimě je vysoká spotřeba topného oleje, tím pádem nabídka na trhu klesá, a to tlačí cenu nafty nahoru. Každý rok je nafta v zimním období dražší. Tento jev sledujeme prakticky každý rok,“ vysvětluje analytik Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

I tak jsou podle Evropského energetického portálu ceny pohonných hmot v porovnání se zahraničím v Česku relativně nízké. Třeba nafta ale obecně zdražuje v celé Evropské unii - nejvíc v Německu a v Rakousku.

Přesto právě v Rakousku Češi natankují zhruba o korunu levněji než doma. Levněji je i v Polsku. Řidiči ale můžou ušetřit na alternativních pohonných hmotách, třeba na LPG. Cena je totiž skoro o polovinu nižší než u klasického benzínu.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme