K malým stavbám možná nebude potřeba povolení

Stavebníkům rodinných domků by se mohlo ulehčit. Návrh stavebního zákona, kterým se v prvním čtení zabývala Sněmovna, předpokládá, že lidem ubude papírování a budou moci stavět jen na základě ohlášení. Proti vládní předloze ale důrazně protestuje opoziční ODS, která se neúspěšně pokusila vrátit návrh vládě k dopracování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný domek

Rozestavěný domek | Foto: Jan Rosenauer

Zákon se má vztahovat na ty, kteří budou stavět rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží. Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka z ČSSD je návrh stavebního zákona revoluční - sníží administrativu a zkrátí se doba přípravy na stavbu, a to díky tomu, že odvolání se budou moci podávat jen jednou a budou je evidovat úřady.

"Všechny připomínky jednotlivců i institucí budou směřovány k územnímu řízení, to znamená, jestliže budou rozhodnuty v územním řízení, pak se už nebudou opakovat."

ODS s předlohou ostře nesouhlasí - podle Pavla Hrnčíře se naopak vše zkomplikuje a prodlouží. Zákon navíc podle něj také omezuje obecní zastupitelstva.

"Zavádí se další nové prvky, předpokládá se zvýšení počtu pracovníků na všech stupních, bude to mnohem dražší pro města a obce, které musí pořizovat všechny územní plány zcela znovu, ty staré v podstatě hodí do koše. Občan, stavebník, stavbař, každý z nich bude mít dost komplikací se v tom vyznat."

Zákon, který by měl platit od ledna 2007, by Sněmovna měla schvalovat na své listopadové schůzi.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme