K největším dlužníkům v Evropě patří Britové

Zhruba před deseti lety byl tehdy ještě premiér John Major v jednom televizním rozhovoru dotázán, co by si nejvíc přál. A pamatuji se, že se tehdy vyjádřil v tomto smyslu: Chtěl bych, abychom my Britové byli národ spořivý, aby se zde vytvořila kultura spoření. Píše spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studenti a peníze

studenti a peníze | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Tehdy mě to trochu rozesmálo, protože jsem věděl, že John Major byl bankéř a multimilionář ještě před tím, než se dal na politiku. Tak jsem si říkal, tomu se to mluví. Ale dneska se tomu už nesměji. Vím, že John Major, dnes sir John, to myslel dobře, jako zbožné přání, krásný sen. Ten se ale nesplnil.

Britové jsou dnes vedle Nizozemců nejzadluženější Evropané. V září činila osobní zadluženost Britů jeden a čtvrt trilionu liber, to je dost těžké si představit, ale je to hodně peněz. A zadluženost Britů neustále stoupá, každé čtyři minuty o jeden milion liber.

Třetina Britů se v noci probouzí a myslí na své dluhy. Průměrná zadluženost britské domácnosti činí přes osm tisíc liber. Jestliže se k tomu přičtou i hypotéky, tak je to přes 50 tisíc liber, neboli dvě stě tisíc korun na každou domácnost. Nejde o výmysly divokých novinářů nebo opozičních politiků, nýbrž o údaje shromážděné sdružením britských dlužníků.

U nás v Liberci se o jednom člověku říkalo: Je zadlužen u každého, na koho se podívá! Britové na tom zatím ještě nejsou tak zle jako ten Liberečan z doby mého mládí, ale banky jim půjčují neustále. Mezi profesemi, kterým banky půjčují dost neochotně jsou farmáři, jak si mi onehdy postěžoval jeden z nich.

Jinak banky půjčují velice ochotně prakticky každému, koho znám. A pak jsou zde kreditní karty, kterých bylo vloni vydáno 183 milionů, to jsou čtyři kreditní karty na každého dospělého Brita. A úroky z nich? Sedm, osm procent jsou výjimky, spíš je to od deseti procent výš. Na evropském kontinentě se tomu říká lichva. A počet kreditních karet vystavených Britům neustále stoupá.

Jeden čtenář londýnského večerníku Lite ve zdůvodnění, proč si koupil los evropské loterie, napsal: Lidi, které znám já, jsou propouštěni z práce, inflace stoupá mnohem rychleji než mzdové přídavky a spořit se stává nemožným. Tolik čtenář Londýnského večerníku Lite. Jakoby potvrzoval, že Britové nejsou modeloví spořilové. Mimochodem ten los do evropské loterie si koupila i moje manželka a taky nevyhrála.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme