K oživení českého exportu dojde v polovině roku

Český export bude podle prognózy, kterou zveřejnila na základě nového ukazatele Asociace exportérů, do poloviny letošního roku klesat. Meziročně nižší bude hlavně v květnu a červnu, poté ale dojde k jeho oživení. Některým českým firmám se však na zahraničních trzích loni dařilo a tento vývoj pokračuje také letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábytek (ilustrační foto)

Nábytek (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Amerika má nárůst zhruba o polovinu, pak Japonsko zhruba čtvrtinový, nárůst je ve Švýcarsku. Poklesy jsou spíš na dílčích trzích, kde byly předtím mimořádné zakázky - třeba v Austrálii - ale to lehce doženeme třeba v roce 2013,“ říká generální ředitel nábytkářské firmy TON Milan Dostalík. Tři čtvrtiny prodeje společnosti loni tvořil právě export.

Českému nábytku se daří hlavně v zaoceánských státech. Obrat loni zvýšila také společnost Linet, která vyrábí nemocniční lůžka. Podle výkonného ředitele Tomáše Koláře vzrostl na zhruba 3,5 miliardy korun. Skokanem roku byly z pohledu exportu Spojené státy a země Latinské Ameriky:

„Export tvořil téměř 95 procent naší výroby. Tato skupina v roce 2008 dělala obrat 106 milionů eur, což znamená přesně 30procentní nárůst od roku 2008,“ říká Kolář.

Vyšší tržby měla také firma Merkur, výrobce hraček a tradiční stavebnice. Loni podle majitele a ředitele společnosti Jaromíra Kříže vzrostly na zhruba 70 milionů korun a export se na tržbách podílel 45 procenty.

David Bernardy, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme