K referendu o Evropské unii půjdou tři čtvrtiny lidí

Více než polovina lidí u nás se obává, že po vstupu Česka do Evropské unie přijdou o své sociální jistoty. Strach mají hlavně starší lidé, nezaměstnaní, a lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agetury STEM. Zlepšení po našem přičlenění k Unii naopak občané očekávají ve veřejných službách - tedy například na úřadech, ve zdravotnictví, ve školství a u soudů. Většina lidí si také myslí, že výhody přinese naše členství v Unii zejména mladým lidem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka EU

vlajka EU

Téměř sedm občanů z deseti se chce zúčastnit referenda o vstupu České republiky do Evropské unie. Pro naše přičlenění k Unii by hlasovaly tři čtvrtiny z nich. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Factum. Autoři průzkumu z konce března ale zdůrazňují: Mezi celou společností, tedy i těmi, kteří k referendu zatím jít nechtějí, není už k Evropské unii zdaleka tak vstřícný vztah. "Pokud jde o celou populaci i ty, kteří by se nezúčastnili, tak je to zhruba polovina, která je pro náš vstup do Evropské unie, a zhruba 22 procent podle těch posledních výsledků je proti," říká Stanislav Hampl z agentury TNS Factum.

A komu naše členství v Unii přinese nejvíc výhod? Hlavně mladým lidem a lidem duševně pracujícím. Myslí si to většina oslovených v dalším průzkumu, a to agenturou STEM. I když od vstupu do Unie si lidé slibují zkvalitnění práce úřadů, škol, zdravotníků i soudců, naopak strach mají ze zachování sociálních jistot. "Nadpoloviční část české veřejnosti se obává, že přestože jsou v Evropské unii sociální jistoty na vyšší úrovni, tak po vstupu do Evropské unie se sociální jistoty v naší republice sníží."

Největší obavy mají podle Marka Tomáška z agentury STEM lidé starší a lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme