K růstu cen potravin zřejmě přispěje i sněhová bouře v USA

Sněhová bouře století na americkém středozápadě může přispět k dalšímu růstu cen už tak drahých potravin. Naznačují to první odhady škod a komentáře, které se objevily krátce poté, co sníh a led zasáhly oblast od Nového Mexika po stát Maine. To nejhorší přitom mimo jiné i oblasti, kde se pěstuje dobytek, a které patří k tradičním obilným sýpkám, čeká podle meteorologů dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo

Pečivo | Foto: Tomáš Adamec

„Sněhové bouře zasáhly i americký středozápad, což je tradiční obilnice Spojených států. Pokud se podíváme na aktuální ceny obilovin, tak jsme skutečně svědky nárůstu s tím, jak se pravděpodobnost bouře zvyšovala,“ přiblížil analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček ve Světě o jedné.

Nárůst cen se podle něj v posledních dnech pohybuje v řádech jednotek procent. „Pokud je ale přičteme k nárůstu cen z minulých týdnů a měsíců, tak zjistíme, že nárůsty byly až v řádech desítek procent,“ vysvětlil Tyleček.

Vedle úrody obilí zasazeného přes zimu a dobytka by bouře mohla nepřímo ovlivnit i další zemědělské komodity. Například kukuřice podle Agrimoney.com kvůli tomu, že v době mrazu poptávka po krmivu roste, už včera zdražila.

„Zdražuje kukuřice a s ní její substituty, jako třeba pšenice nebo částečně také rýže. Na druhou stranu je velmi těžké odlišit, jaké faktory a jakou vahou se podílejí na současném růstu cen. Osobně jsem přesvědčen, že sněhová bouře je pouze minoritní, krátkodobý faktor. Hlavní roli už několik měsíců hrají spekulativní peníze,“ domnívá se analytik.

Zdraží pečivo i maso

Ceny plodin a masa ovlivní i cena ropy, která se zprostředkovaně do cen zemědělských komodit promítá, a která se kvůli situaci v Egyptě drží na hranici 100 dolarů za barel. „Ropa je základní energetická komodita, která se používá při obhospodařování zemědělských ploch nebo při dopravě zemědělských komodit zákazníkům. V konečném důsledku se do cen také projevuje a není to pouze nepatrný faktor,“ řekl Jiří Tyleček.

K lidovým bouřím v Egyptě došlo právě i kvůli rostoucím cenám potravin. Mnohé vlády se poučily a zakazují export a nebo ve velkém nakupují. Omezení obchodu by ovšem ceny tlačilo dále vzhůru. „Situace čím dál více připomíná potravinovou krizi z jara 2008,“ poznamenal analytik X Trade Brokers.

Zemědělské komodity v Česku v minulých měsících rostly až o desítky procent. „A to se nutně musí projevit a částečně už se také projevilo v obchodech. Momentálně pracujeme s odhady s růsty kolem deseti procent v prvním pololetí. Ale poslední události naznačují, že zákazník by mohl mít do kapsy ještě hlouběji,“ nastínil Tyleček s tím, že zdražení by se mělo nejvíce promítnout do cen pečiva, mléčných produktů nebo masa.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme