K výzvě žádající vrácení poplatků se můžou lidé připojit až do konce dubna

Až do konce dubna mohou lidé zasílat plné moci serverům, které se pro ně snaží získat zpět od bank zaplacené úvěrové poplatky. Služby Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com tak prodloužily termín, který původně stanovily na tuto sobotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vedl je k tomu rozsudek Obvodního soudu v Praze 5, který se poprvé u nás zastal klienta banky v žalobě o vrácení úvěrového poplatku a nařídil jí, aby ho vrátila.

Soudní rozhodnutí přesvědčilo další nespokojené klienty, kteří zavalili klientské centrum žádostmi o informace. Doteď plné moci k zastupování u soudu poslalo 128 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu hromadné žádosti o vrácení poplatků z bank se věnoval redaktor Jaroslav Skalický

„Plné moci podáváme formou výzvy na příslušné banky, samozřejmě po kontrole, která musí proběhnout s klienty, jestli je všechno v pořádku, jestli údaje souhlasí. V současné době asi polovina plných mocí už je na bankách. Na ostatním se pracuje, ostatní se kontroluje,“ říká Pavlína Danková ze serveru Poplatkyzpet.cz.

„Už máme obrázek, jakému tlaku banky čelí. Banky si už dokonce vyrobily vzorovou odpověď na naše výzvy, což dosvědčuje to, že se s tím nesetkávají náhodně a skutečně jim to přidělává práci,“ doplňuje právník Petr Němec ze serveru Jdeto.cz.

Vzorovou žádost, kterou se klient připojí k hromadnému vymáhání poplatků, si už stáhla z internetu i třicetiletá Blanka, která splácí hypotéku.

„Mám 13 výpisů, tudíž mám 13 poplatků za vedení úvěru. 13krát 150, 1950 korun. Poplatek za vedení úvěru vůbec nic nedává. Nedostávám nic navíc za peníze, které jim měsíčně posílám,“ poznamenává Blanka.

Kdyby banky všechny spory prohrály a musely poplatky vracet, přišly by podle analytičky serveru Hypoindex.cz Moniky Hrušové zhruba o 650 milionů korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme