K zemím ohroženým rostoucími cenami potravin patří podle Nomury i část Evropy

Mnohé potraviny v únoru zdražily na historické maximum. Jejich ceny přitom zůstanou podle Mezinárodního měnového fondu i nadále vysoké. Rozvíjející se země totiž bohatnou a globální poptávka po potravinách v důsledku toho roste. Pro chudé je tak čím dál tím obtížnější zajistit sobě a své rodině základní obživu. To může podobně jako na severu Afriky a na Blízkém východě vyvolat v mnohých zemích nepokoje. Analytici japonské banky Nomura v této souvislosti sestavili žebříček zemí, které jsou v největším ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny potravin rostou

Ceny potravin rostou | Foto: Comstock Images

Nomura varuje, že by kvůli vysokým cenám potravin mohlo dojít k nepokojům i v Evropě, konkrétně v Lotyšsku a zejména v Bulharsku a Rumunsku. To je podle Michaela Romancova z pražské Metropolitní univerzity předčasné odhadovat. I když, jak dodal na Rádiu Česko, není tajemstvím, že se jedná o ekonomicky nejslabší země EU s dlouhodobými ekonomickými problémy.

„Najednou se ukazuje, že bohatá, stabilizovaná Evropa, respektive její část, by mohla řešit jakoby dávno odumřelý problém hladu. Souvisí to s tím, že je dneska řada zemí nucená značné množství svých potravin dovážet, platí se světové ceny a některé ekonomiky to nemusí zvládnout,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu jsme mluvili na Rádiu Česko s Michaelem Romancovem z pražské Metropolitní univerzity.

Výhodou těchto zemí podle něj ale je, že jsou členy Evropské unie. „A jsem přesvědčen, že Unie by jim nakonec pomohla. To znamená, že tady se problémy mohou odrazit na vnitropolitických problémech, ale nemělo by dojít k ničemu takovému, čeho jsme momentálně svědky například v severní Africe,“ dodal.

Zdražení energie

V souvislosti s bouřemi způsobenými vysokými cenami potravin Nomura mluví i o Anglole, Ázerbajdžánu, Súdánu či Nigérii. Ty patří z pohledu energetických trhů mezi významné země. Některé hlasy proto tvrdí, že i energie proto zůstanou drahé.

„Napětí v těchto zemích, zejména v Nigérii, už se několikrát odrazilo na cenách ropy, Súdán bude procházet rozdělením na dva státy, což asi nebude snadné a tím pádem dojde k výpadkům. Pokud jde o Angolu a Venezuelu, obě země v poslední době hodně těžily, ale mají problém s distribucí zisků mezi populaci. Všechno se může spojit kvůli vzoru v severní Africe a světový trh to bezesporu pocítí citelně,“ uvedl.

Na seznamu Nomury jsou i Čína a Indie – dvě rychle rostoucí ekonomiky, které napomáhají ozdravení globálního hospodářství. Pokud by tam došlo k protestům, znamenalo by to podle Romancova destabilizaci jejich bezprostředního okolí.

„A pochopitelně by došlo k výpadkům výroby, exportu a tak dále. Čína dneska patří mezi prvoligové ekonomické mocnosti a tam jakékoli politické napětí má okamžitý odraz na zdraví světového hospodářství,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme